Julegaver til barnehjem forsøkt stjålet...igjen

Rundt 60 donerte julegaver til blant annet et barnehjem ble stjålet fra kjøpesenteret. Det resulterte i enorm giverglede fra kunder og butikkene på senteret, men også et nytt tyveriforsøk.

Julegavetyveri

Senterleder på Amfi Kirkenes, Kristine Ramberg, er fortvilet over at noen vil stjele julegaver til barnehjemsbarn.

Foto: IDA KARINE GULLVIK / NRK

På kjøpesenteret Amfi i Kirkenes har kundene de siste fem årene hatt mulighet til å donere julegaver til blant annet barnehjemsbarn i nabobyen Nikel, som ligger i Russland. Rundt 60 presanger var donert og lå under juletreet på senteret.

18. desember var alle utenom en presang sporløst forsvunnet.

– Det er jo bare trist, men så er jeg utrolig forbanna også. Det er rett og slett trasig at noen kan stjele gaver fra noen som trenger dem enda mer, sa senterleder Kristine Ramberg til NRK etter at hun oppdaget tyveriet.

– Kontoret er fullt av julegaver

RUSAL NORILSK/ABRAMOVICH A file photo shows a general view of Norilsk Nickel's copper plant in Russia's Arctic city of Norilsk

Et barnehjem i Nikel har de siste fem årene mottatt donerte gaver fra Kirkenes.

Foto: ILYA NAYMUSHIN / Reuters

Seks dager senere har ikke presangene dukket opp, men barnehjemsbarna i Nikel kan likevel vente seg en overraskelse på julaften.

– Det har vært en formidabel respons fra kundene våre etter tyveriet, så kontoret mitt er nå fullt av julegaver. I tillegg har butikker gått sammen, i dag kom de sammen fra tre butikker med gaver til 12.000 kroner. En annen butikk kom på døra med to store handleposer. Så folk har virkelig tatt ansvar og ønsket å være med på å hjelpe oss. Det er kjempeartig, sier Ramberg.

Nytt tyveriforsøk

Gavene, som tidligere år har ligget under juletreet på senteret, har nå oppholdt seg bak lukkede dører. Etter tyveriet gjorde senteret et forsøk på å legge de nye gavene under treet, men nok en gang opplevde de at noen forsøkte å stjele julegavene.

Ane Beddari

Marius (4) og hans mor Ane Beddari kom til kjøpesenteret for å legge nye julegaver under treet. Marius la fire presanger under treet.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Vi hadde en episode til. Da tenkte vi at kundene kunne levere gavene i butikkene, slik at vi kunne være sikre på at de ikke kommer i feil hender, sier Ramberg.

At gaver som blant annet skal gå til barn på barnehjem ikke får ligge i fred, synes hun er trist.

– Det er bare kjempetrist. Hele saken er kjempekjedelig, og spesielt siden gavene er til barn som faktisk har behov for de. Nå har vi heldigvis fått mange pakker, så vi kan klare å glede mange barn på andre siden av grensa, sier hun.

Rekker julaften i Russland

I dag er det julaften, og mange gaver skal leveres. Rekker de frem til jul?

– Gavene blir kjørt over i romjulen, og i Russland feirer de ikke julaften før 7. januar, så det er god til å levere gavene, sier Ramberg.