Julefeiring dagen før dagen

På Kafé Pluss på Finnsnes fikk gjestene fikk skikkelig julestemning i dag allerede. Dette er et sted for rusavhengige og andre vanskeligstilte. Dagen før dagen ble det invitert til julefest.

Kafé Pluss er en kafé for rusavhengige og andre vanskeligstilte. Lillejulaften ble det julefeiring med pinnekjøtt, julesang og julegaver.

Det er ikke alle som har mulighet til å skape jul rundt seg. Da er det godt å ha et sted å komme til - nettopp for å få litt julestemning.

Et julepynta lokale, sang og ei fantastisk pinnekjøttduft møter gjestene på Kafe Pluss på Finnsnes. Diakon Kjellrun Skoglund og hennes hjelpere har vært i sving i mange timer. De har laga sanghefter og skal dele ut julegaver. De skal spise middag og kose seg og ha jul i lag - dagen før dagen.

Ei mørk tid for mange

Kalle er en av gjestene i dag på lille julaften.

– Det er ikke alle som tenker på at jula er ei tid da mange har det veldig mørkt og trasig. Så det å møtes her er kjempeflott for mange.

Kalle ser mest fram til pinnekjøttet.

– En god pinnekjøttmiddag og riskrem til dessert er virkelig snadder, sier han.

Ruståke og savn

Roar Isaksen har sjøl vært rusavhengig i Tromsø. Nå jobber han på kafeen på Finnsnes.

– Jeg gikk på harde stoffer, heroin og alt som var, så det handla om å prioritere og holde seg abstinensfri og på den måten frisk. Så julefeiring kom alltid langt ned på prioriteringslista.

– Husker du hva du følte på julaften?

– Det var ruståke og savn. Jeg holdt meg unna familien. Så det var ikke så mye julestemning for min del.

Jørgen er en av stamgjestene på Kafe Pluss.

– Du blir ikke dømt eller sett ned på her. Så sånn sett trengte vi en slik plass på Finnsnes.

Roar Isaksen forteller: – En av gjestene våre sa en gang at dette er som å komme hjem til ho bestemor. Da fikk jeg nesten klump i halsen. Det er ei ganske sterk tilbakemelding å få.