Hopp til innhold

Jubler etter Svalbard-drømmen ble virkelighet

For en måned siden la de tre studievenninnene ut på sitt livs eventyr. Målet var å gå Spitsbergen på langs på ski. Nå har jentene klart reisen som ytterst få klarer å gjennomføre.

Svalbard-jentene 2

Astrid Lemme (23), Ragnhild Tangen (23) og Stine Merete Moe (24) forteller om en krevende og fantastisk tur med isbjørn, frostskader og allsang i teltet på kveldene.

Foto: Astrid Lemme

– Det har vært 30 helt fantastiske dager. Det føles veldig rart å være ferdig. Nå begynner det å gå opp for oss at vi faktisk har klart det, sier en glad og fornøyd Ragnhild Tangen i Longyearbyen.

For ganske nøyaktig en måned siden la de tre venninnen ut på den lange og krevende turen på 700 kilometer fra nordspissen til sør av Spitsbergen på Svalbard.

Spitsbergen er den største øyen i øygruppen Svalbard.

Målet var å klare turen på 40 dager, men jentene nådde frem til sørspissen ti dager tidligere enn beregnet.

– Det er litt vemodig. Nå er drømmen realisert og eventyret er over. Men godfølelsen er der virkelig. Det er veldig kult at vi klarte dette, sier Tangen.

Men å gå Spitsbergen på langs er ingen enkel oppgave. Turen byr på mange utfordringer som stor variasjon i terreng, temperatur og vind. Utfordrende sjøis, isbreer, vide daler og morenelandskap kan også by på vanskeligheter for turgåere.

Og ikke minst verdens største landlevende rovpattedyr: Isbjørnen.

(Saken fortsetter under)

Utsikt Svalbard

– Det deiligste med turen må vel være det å se all den flotte naturen. Spesielt sør på Spitsbergen var landskapet helt nydelig. Og friheten, sier Ragnhild Tangen til NRK.

Foto: Astrid Lemme

Møtte isbjørn to ganger

Dog forteller jentene at dette var rimelig udramatisk.

–Da vi hadde kommet til det sørligste punktet av øya så ser vi en bjørn på omtrent 500 meters avstand. Den virket helt uinteressert i oss, sier Ragnhild Tangen.

Jentene kom seg fort av gåre.

– Vi hadde ikke lyst til å være i nærheten av den særlig lenge.

Men det var ikke siste gang jentene skulle møte på den hvite, farlige bjørnen.

– Vi møtte også en bjørn like ved der vi skulle bli hentet. Den sto å så etter sel, og var omtrent en kilometer unna oss.

Jentene opplevde ikke situasjonene som farlig, og sier at det var fine og spennende opplevelser.

De første som har klart turen så langt i år

I følge tall fra Margrete Keyser hos Sysselmannen på Svalbard er jentene de første som har gått Spitsbergen på langs i år.

Men det er fremdeles to grupper som ikke har fullført turen ennå.

Ikke siden 2012 har noen klart å gjennomføre den samme turen. På tre år har 13 personer måtte reddes underveis på tur over Spitsbergen.

  • Gode råd til andre som vil på tur finner du her

(Saken fortsetter under)

Brødrene Berntzen og Baldvin

Hundene Berntzen og Baldvin er brødre, og har gledelig fulgt jentene på den 70 mil lange Svalbard-turen.

Foto: Astrid Lemme

Frostskader, vind og isbreer

– Det mest krevede på turen har vært kulden. Vi har fått mye frostskader alle tre, både i ansiktet og på tærne. Det er tungt å være så mye kald som vi har vært, sier Tangen.

Sterk vind har også vært utfordrende for jentene. I tillegg går vanligvis store deler av ruten langs Spitsbergen på sjøis.

– Men i år har det ikke vært noe is. Derfor har vi måtte gå opp og ned på isbreer, og ruta har blitt utrolig mye mer krevende enn den var før, sier Tangen.

Det har vært tøffe og tunge tider i blant. Men det slo dem aldri å gi opp.

(Saken fortsetter under)

Snø outfit

Slik har jentene gått mye av tiden på Svalbard for å beskytte seg mot sol og vind. – Det er litt kjedelig å skulle tilbake til hverdagen med teknologi og masse folk. Men det er selvfølgelig også litt godt, sier jentene.

Foto: Astrid Lemme

Masse humor, allsang og vennskap

– En av de store, gode overraskelsene var at vi ikke kranglet i det hele tatt. Vi har hatt det så koselig i teltet. Det har vært så mye latter og positivitet, forteller Tangen til NRK.

I tilfelle krangling hadde jentene med seg ett par morsomme brebriller som skulle forhindre krangling. De fikk de slett ikke bruk for.

På kveldene har de hatt quiz og lekt leker i teltet. Men mest av alt har de sunget. Masse.

– Vi har sunget mye «Teddybjørnens vise» av Alf Prøysen, Britney Spears, en hel del 90-talls slagere. Og Elton John! Det har vært stor variasjon, ler Tangen.

– Vær godt forberedt og ydmyk

Jentene har brukt lang tid på forberedelser før de la ut på sin livs reise.

Det vil hun oppfordre andre som vil prøve å gå den samme turen til å også gjøre.

– Vi har vært veldig godt forberedt. Det er veldig viktig. Vi har også vært ydmyke, og spurt masse folk som har mye erfaring om råd på forhånd.

  • Les mer her om forbredelser som kreves før en slik reise

Fortsatt gode venner etter 23 dager på ski

Tross noen tøffe tak og utfordringer har jentene vært gode venner og holdt humøret opp hele turen. – Når jeg kommer hjem gleder jeg meg mest til å spise frukt og ferskt brød. Og ikke minst kaffe, sier Ragnhild Tangen til NRK. Stort sett har jentene levd i en måned på Toro-poser og tørket kjøtt.

Foto: Astrid Lemme