Sender medisiner med redningsbåt til isolerte bygdefolk i Troms

To bygder i Troms er isolert. Fjellovergangen mellom Troms og Finnmark er sperret. Alle vogntog i Tromsø blir stanset, og det blir ikke bedre vær med det første.

4-5 biler sto fast i uværet på Jøkelfjordeidet i Kvænangen søndag.

BOM STOPP I UVÆRET: 4–5 biler måtte ha hjelp da de ble sittende fast i uværet. Ordfører i Kvænangen dro selv ut for å hjelpe til. – Vegen fyker veldig fort igjen. Et skikkelig uvær, sier han.

Foto: Eirik Losnegård Mevik

Det er et kraftig uvær med snø og vind i Nord-Norge. Helt siden fredag har det skapt trøbbel for reisende og beboere.

En rekke veger har vært stengt, fjelloverganger kolonnekjørt og fergemannskap har sett seg nødt til å kansellere avganger. Hurtigbåter har vært innstilte, og det har ikke vært satt opp busser i stedet.

Siden søndag morgen har Jøvik i Tromsø kommune vært isolert. Mandag ble også veien til Jøkelfjord i Kvænangen stengt.

Statens vegvesen skal gjøre nye vurderinger tirsdag morgen, men det er ikke sikkert at d veiene kan åpne da heller.

Tromsø kommune setter mandag ettermiddag opp båtransport til Jøvik med nødvendige medisiner, men den vil ikke ta med seg værfaste ut av bygda.

Kart som viser stengte veger og fjelloverganger i Nord-Norge, Statens vegvesen

De røde prikkene med kryss i kartet fra Statens vegvesen viser veger som er stengt i Nord-Norge. Trekantene med utropstegn markerer snøskredfare.

Foto: Skjermdump/Statens vegvesen

25 værfaste julebordsgjester og tre fra kraftlaget

– Trasig at dette skjer gang på gang. Vi har ingen mulighet til å komme verken inn eller ut av bygda, til butikk eller bensinstasjon. Men vi er i alle fall vant til å takle det.

Det sier Bjørn Stakkenes i Jøvik utviklingslag.

Også der har den første helgen i desember bydd på julebord. Nå sitter cirka 25 tilreisende julebordsgjester værfaste i bygda.

– De må bare sitte der de sitter. De kan ikke gjøre annet. Vi er vant til å ha det sånn og har frysebokser fulle av mat.

Fire til fem biler sto fast oppe på Jøkelfjordeidet i Kvænangen kommune i Nord-Troms.

Både bygda Jøvik og bygda Jøkelfjord i Troms er isolert på grunn av uvær og skredfare. Bak vegsperringen sitter 60 julebordsgjester værfast. Det er usikkert når vegen vil åpne.

Foto: Eirik Losnegård Mevik

Stakkenes forteller de måtte hjelpe tre personer som jobbet med kraftlinjene i bygda da uværet traff Jøvik og vegen ble sperret.

De var uten hus, mat og måtte rett og slett berges, forteller han. Etter Stakkenes erfaring kan de bli der i noen dager til.

– Etter værprognosene kan det bli en åpning på en time eller to tirsdag. Men etterpå er det meldt mildvær. Etter min erfaring kan det bli torsdag eller fredag før vi kommer oss ut, sier Stakkenes.

Eirik Losnegård Mevik er ordfører i Kvænangen i Nord-Troms. Vegene i hans kommune er nå sperret på tre forskjellige steder.

Værbilder fra hele Troms

Værbilder fra folk over hele Troms viser tydelig at snø og vind har skapt problemer for folk de siste dagene.

– Et malabarisk uvær

Europaveg 6 over Kvænangsfjellet er stengt. Dette er vegen som knytter Troms og Finnmark sammen, og den eneste mulige omkjøringen går gjennom Finland. E6 vil tidligst åpne igjen tirsdag ettermiddag.

Europaveg 6 over Baddereidet er også stengt.

Losnegård Mevik var selv ute på Jøkelfjordeidet søndag for å hjelpe 4–5 biler som sto fast i snøværet.

– Da var det skikkelig malabarisk. Skikkelig uvær. Vegen fyker veldig fort igjen. Jeg har ikke opplevd at vegen har vært stengt så lenge før. Dette er nytt, sier Losnegård Mevik.

De har lakseslakteri i bygda, men heldigvis har de ingen produksjon mandag, sier ordføreren.

– Per nå kommer ingen seg på jobb, og det er bare å håpe at ingen blir syke. Det er ikke så mye vi får gjort annet enn å ha kontakt med brøytemannskapene.

Busskaos i Tromsø 2. desember 2019.

Glatte veger har også skapt kaos i trafikken i Tromsø by. Flere busser har slitt med å komme seg frem. En rekke vogntog har sperret de glatte vegene.

Foto: Privat

Stanser alle vogntog – blir pålagt å legge på kjetting

På bakgrunn av føreforholdene i Tromsø blir også tyngre kjøretøy som skal inn og ut av byen stanset og pålagt å legge på kjetting før de får lov til å kjøre videre.

Det er fortsatt stor snøskredfare i hele Troms, men også i deler av Nordland og Vest-Finnmark.

– Det er skikkelig nullføre og stor skredfare. Et ordentlig rufsevær.

Det sier vakthavende meteorolog ved værvarslinga for Nord-Norge, Olav Bakke Aashamar.

Meteorologen bekrefter også antagelsene til utviklingslederen i den isolerte bygda Jøvik: Det blir ingen bedring i været i umiddelbar fremtid.

– Nei, i dag vil kulingen fortsette utover kvelden. Snøbygene fortsetter også. Tirsdag er det ventet vind opp imot liten kuling og spredte snøbyger, samt høyere temperaturer i Troms. Det betyr sludd og skikkelig ekle kjøreforhold.

Derfor har meteorologene også sendt ut et farevarsel om kjøreforholdene.

Det har kom mye snø i Troms allerede tidlig i november. Det er nesten 100 år siden det har kommet så mye snø i november, som det har falt i år.

I Tamokdalen har det denne helgen kommet nesten 70 centimeter snø.

Les også: Stor snøskredfare i store deler av Nord-Norge