Jordskjelv på Svalbard: – Det ristet godt i huset mitt

Tirsdag ettermiddag var det et kraftig jordskjelv i Svalbard-området.

Longyearbyen

Jordskjelvet var på 5,3 på Richters skala, det sterkeste på åtte år.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Det har gått et jordskjelv i Storfjorden utenfor Edgeøya på Svalbard. Foreløpige målinger viser at skjelvet har hatt en styrke på 5,3 på Richters skala, sier Berit Opsahl Paulsen ved NORSAR.

Skjelvet gikk rundt klokken 10.30 tirsdag ettermiddag. De ansatte i Longyearbyen lokalstyre valgte å evakuere Næringsbygget de holder til i da skjelvet gikk, ifølge Svalbardposten.

Hos Sysselmannen på Svalbard får NRK opplyst at jordskjelvet ikke har forårsaket skader på bygninger på øygruppa.

– Ristet godt i husene

Jordskjelv 29.03.2016

Jordskjelvet gikk klokken 12.32 lokal tid, og var 77.91 nordlig bredde og 21.80 østlig lengde.

Foto: Jordskjelv.no

– Vi har fått meldinger om at det er mange på Svalbard som har merket skjelvet, og flere har blitt skremt, sier Paulsen hos NORSAR.

NRKs frilanser i Longyearbyen, Marcus Krogtoft, sier at han merket rystelsene.

– Det ristet godt i huset mitt her i Longyearbyen. Det hørtes ut som at en stor bil kjørte forbi huset. Selve skjelvet varte i noen sekunder, men det var neppe stort nok til at det har gjort store skader, sier Marcus Krogtoft til NRK.

– Jeg satt stille og rolig i stolen min og så ut over fjorden og ærfuglene, da jeg kjente at det ble sånn rar skjelving. Så ble skjelvingen kraftigere, og jeg lurte på om jeg måtte gå ut. Jeg lurte en stund på om det var vaskemaskinen til naboen, men kom frem til at det måtte være et skjelv, sier beboer i Longyearbyen, Anne Lise Klungseth Sandvik

– Det er ingen skader på huset, men det ristet godt. Jeg kjente huset svaiet skikkelig.

Ifølge Berit Opsahl Paulsen ved NORSAR må innbyggerne regne med at det vil komme etterskjelv utover dagen.

Laster kart, vennligst vent...

Jordskjelvet gikk i et skjelvutsatt område i Storfjorden, cirka 144 km øst-sørøst for Longyearbyen.

– En ubehagelig opplevelse

Skjelvet kjentes godt også hos Sysselmannen. Sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad forteller at kollegaene hans merket ristinger i bygningen og flere ringte inn fra andre steder for å høre hva som pågikk.

– Det var en ubehagelig opplevelse for dem som opplevde det. Vi kan ikke utelukke materielle skader, og de som eier bygningene må gå nærmere på bygget og se, oppfordrer han.

Det har ikke blitt registrert personskader som følge av skjelvet. Svarstad forteller at de fra tid til annen kjenner skjelv fra dette området, men at det er ytterst sjeldent det har ført til skader i Longyearbyen, 144 kilometer unna.

– Vi følger situasjonen og har et godt samarbeid med NORSAR. Nå jobber vi forebyggende og sørger for at befolkningen får informasjon om at det har gått jordskjelv, og at det kan komme etterskjelv. Vi er veldig oppmerksom på det og følger utviklingen videre, sier Svarstad.

En del jordskjelv i fjorden

Storfjorden-området er et område med mye seismisk aktivitet, ifølge Berit Opsahl Paulsen.

I 2008 gikk det et skjelv som ble målt til 6,2 på Richters skala, i det aktuelle området.

– Fjorden ligger oppå de gamle forkastningssonene, ikke langt fra midthavsryggen på Svalbard, så det er rett og slett den geologiske strukturen i området som gjør dette til et skjelvutsatt område, sier seismolog hos NORSAR, Tormod Kværna, til NRK.

Nyheter fra Troms og Finnmark