Hopp til innhold

Johannes voldtektsvideo får ungdom til å reagere sterkt

Etter at Johanne Bjørnå ble voldtatt bestemte hun seg for å lage en forebyggende video. Allerede før publisering rakk den å skape reaksjoner.

Johanne Bjørnå

Johanne Bjørnå var på skoleturné i februar for å fortelle om da hun ble voldtatt.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg håper filmen bidrar til å gjøre det enklere å forstå at å bruke en annens kropp for egen seksuell nytelse, når en person er ute av stand til å motsette seg handlingen, er voldtekt. Jeg håper også at filmen kan fremme sunne holdninger når det kommer til respekt for andres kropp og seksualitet, sier altaværingen Johanne Bjørnå.

For rundt fire år siden ble hun voldtatt på en fest. Gjerningsmannen var en bekjent, som senere ble dømt til flere år i fengsel for ugjerningen.

Etter hendelsen bestemte Johanne seg for å lage en video som hun håper kan være med å forebygge voldtekter. Onsdag ble videoen endelig publisert på Youtube.

– Det var godt å endelig publisere filmen. Dette er noe jeg har tenkt veldig lenge på, og stresset over. Jeg har vært veldig nervøs og spent en god stund. Heldigvis har jeg hatt flinke folk å jobbe sammen med meg. Jeg håper videoen er bra nok laget, og at den åpner øynene til mange, sier Johanne.

– Ungdommen reagerer sterkt på videoen

Lene Sivertsen er daglig leder på Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i Tromsø. Hun er imponert over videoen til Johanne Bjørnå.

– Det er en veldig god video, med en kjempefin vinkling, sier Sivertsen.

Johanne Bjørnå var i februar på en skoleturné i Tromsø sammen med SMISO, hvor hun fortalte sin historie for tiendeklassingene.

– Under foredragene viste vi deler av videoen. Mange av elevene reagerte sterkt på den. Det er ekstra kraftfullt når de hører slike historier fra noen som snakker samme språk, sier Lene Sivertsen.

Mange har tatt kontakt

Statistikken til SMISO viser at én av fire jenter utsettes for seksuelle overgrep før de fyller 18 år. Det samme gjelder for 15 prosent av guttene.

Fagkonsulent i SMISO, Bjørn Aasmoe, fortalte til NRK i februar at mange ungdom ikke er klar over at de begår overgrep mot andre.

Etter å ha stått frem med sin historie har Johanne Bjørnå fått mye respons. Både fra elever på skolene hun besøkte, og fra fremmede. Bloggeren Drea Kay sto frem med sin voldtektshistorie etter at hun leste om Johanne.

– Det har vært flere elever ved de enkelte skolene som har opplevd overgrep, og de takker oss for at vi driver på med forebyggende arbeid. Etter at historien min kom i media er det flere som har spurt om vi kan komme å holde foredrag for deres skole, sier Johanne Bjørnå.

– Det tyder på at det er viktig at vi griper tak i dette og gjennomfører forebyggende arbeid når skoler og elever ber om det. Heldigvis blir det bare mer og mer fokus på overgrep i media, og temaet snakkes mye mer om enn før.