Hopp til innhold

Johanne til kamp mot sovevoldtekt

18 år gammel ble Johanne Bjørnå voldtatt i søvne. Nå bruker hun den traumatiske opplevelsen for tre år siden til å lage kampanjefilm.

Johanne Bjørnå

Johanne Bjørnå opplevde å bli voldtatt i søvne. Nå lager hun film for å sette fokus på problemet.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Beruset og utslitt etter en fotballkamp sovna Johanne av på en seng i ei leilighet i Tromsø. Ikke før hun våkna senere på natta oppdaga hun at noen hadde forgrepet seg på henne.

– Jeg hadde vært med laget på en fest etter en kamp, og jeg ble berusa og måtte legge meg, forteller hun.

Det var starten på en tre år lang reise gjennom rettssystemet, og med mange tanker i hodet.

– Om jeg hadde visst hvor krevende det har vært, så vet jeg faktisk ikke om jeg hadde orka å anmelde saken, forteller den nå 21 år gamle Alta-jenta som er bosatt i Hammerfest.

Dømt til slutt

Men etter tre rettsinstanser ble endelig gjerningsmannen dømt, og soner nå en dom på tre år og åtte måneder.

– Men det er hardt å gå gjennom en sak der du må kjempe mot oppfatninger om at en sovevoldtekt ikke er en voldtekt fordi gjerningsmannen ikke har brukt vold, forteller Bjørnå.

Johanne Bjørnå

– Om jeg hadde visst hvor krevende det har vært, så vet jeg faktisk ikke om jeg hadde orka å anmelde saken, forteller den nå 21 år gamle Alta-jenta som er bosatt i Hammerfest.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Men selv om gjerningsmannen til slutt ble dømt slapp ikke opplevelsen taket i den unge jenta.

– Jeg lå søvnløs og tenkte hvordan jeg skulle komme meg videre. Og det var da tanken om en film kom. Jeg bestemte meg for at jeg bare måtte lage en kampanjefilm om temaet. Få folk til å forstå at dersom noen ligger og sover, så lar man vedkommende gjøre nettopp det. Ingen skal ha rett til å gjøre noe selv om den andre ikke gjør motstand, sier Bjørnå.

Hør intervjuet med Johanne Bjørnå:

Få saker til doms

Den ferske filmregissøren forteller at nettopp søvnvoldtekter er et større problem enn mange aner, og med store mørketall.

– 80 prosent av alle slike saker blir henlagt, og av de 20 prosentene som havner i retten så er det bare 8 prosent som ender med dom. Og det handler jo naturligvis om at slike saker ofte er påstand mot påstand og vanskelig med beviser, forklarer hun

Bjørnå mener nettopp det gjør at det er viktig å drive med holdningsarbeid.

Se video fra filminnspillingen:

Created by InfoDispatcher

Se filmklipp fra opptaket av kampanjefilmen. FOTO: Privat.

Håper på skoleframvisning

I to dager har den unge regissøren hatt med seg gode medhjelpere og gjort opptak både i tingrettens lokaler i Hammerfest og i en leilighet.

– Jeg har fått litt støtte fra kommunen og fra næringslivet. Nå gjenstår bare redigering og etterarbeid, forteller Bjørnå.

Hun håper det skal bli mulig å få vist filmen på skoler.

– Vi vil og legge ut videoen på nett og forsøke å få så god spredning som mulig blant målgruppa, forklarer hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark