Hopp til innhold

Jobber selv om de streiker

Streik i meieribransjen skjer nemlig på gentlemansvis.

Produksjon av Norvegia-ost.
Foto: Torje Bjellaas / NRK

31 ysteriarbeidere på Tines meieri på Storsteinnes i Troms er tatt ut i streik. Men de har likevel ikke lagt ned arbeidet.

Selv om de ble tatt ut i streik for flere dager siden, er de ennå i full virksomhet i meierihallene. Årsaken er at streiken, for deres del, ikke blir effektiv før onsdag.

Må ta vare på melka

Regelverket sier klart at all melk som kom inn til meieriet før klokka 24 sist fredag skal produseres før de ansatte kan ta på seg streikeskjortene og ta plass utenfor lokalene. Det er sjefen glad for.

- Vi jobber med mat, så jeg er glad for at reglene er slik.

Det sier Jan Vidar Olsen, som er meierisjef på Storsteinnes. Han forteller at i løpet av onsdagen blir den siste melka i meieriet omskapt til ost. Deretter skal utstyret rengjøres, og de ansatte går så ut i streik.

Fortsatt ostelager

Onsdag sender meieriet på Storsteinnes også ut alt som finnes av lagerført ost. Når denne osten er sendt til pakkeriene sørpå, er lagrene på Storsteinnes tomme. Og slik blir det inntil konflikten er over. Men siden jo ost skal ha noen ukers modningstid, er det alltid en del på lager. Dette betyr at osteelskere nordpå ikke vil finne tomme hyller før det har gått noen dager.

Slår ut melk med tungt hjerte

Morten Fredriksen er bonde i Nordreisa og sier han slo ut 1500 liter bare i natt.

- Det er med tungt hjerte man gjør det. Det er høyverdig mat som går rett i møkkakjelleren.

- Jeg prøvde å tilby det som for til naboerr som driver med sau, men det er ikke bare å legge om rutinene for dem over natta.

Noe økonomisk kompensasjon får bøndene fra Tine.

Slåss om pensjon

Det er pensjon som er kjernekonflikten i meieristreiken. Det fortellerJan Egil Pedersen, forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NNN.

Han varsler opptrapping av streiken om kort tid.