Hopp til innhold

– Vi jobber på spreng for å begrense skadene

Finansminister Siv Jensen sier at de jobber hardt for å unngå en kraftig økning i arbeidsgiveravgiften i nord, men kan ikke garantere noe.

Siv Jensen Scanpix

Siv Jensen på talerstolen under helgens landsmøte i Frp.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Fra 1. juli innføres nye EU-regler om differensiert arbeidsgiveravgift i EU og Norge. Disse reglene innebærer at bedrifter innen transport, energi og finans som nå har lav eller ingen arbeidsgiveravgift i distriktene, plutselig må punge ut til staten.

Regjeringen ber EU-kommisjonen om en gjennomgang av reglene.

– Vi jobber på spreng for å begrense skadene mest mulig. Jeg har et godt håp om at vi skal klare å få til noe, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen til NRK under helgens landsmøte.

Kan ikke garantere noe

Økt arbeidsgiveravgift i de nevnte sektorene kan ramme flere lokale og nasjonale aktorer som opererer i Nord-Norge hardt, deriblant Hurtigruten.

Siv Jensen tør likevel ikke gir noen garantier for hva som blir resultatet av diskusjonene med EU-kommisjonen.

– Det tør jeg ikke svare på. Rett og slett fordi vi er i tøff dialog med EU, sier hun.

Ikke bekymret

Raymond Robertsen i Finnmark Høyre, tror fylkeskommunen skal klare seg bra etter innføringen av full arbeidsgiveravgift. En innføring av økt avgift vil koste fylkeskommunen 21,5 millioner kroner ekstra i året.

– Det er penger jeg er sikker på at regjeringen vil gi ekstra bevilgninger for å dekke inn. Jeg er mer bekymret for hva dette vil koste næringslivet i Finnmark, og hvilke konsekvenser det vil få, sier Robertsen.

Blir de økte avgiftene innført vil det gi næringslivet i fylket en årlig ekstraregning på 260 millioner.