Joakim bor i «Norges verste kommune»: – Storfornøyd

Å komme dårligst ut på Kommunebarometeret er overraskende for innbyggerne i Porsanger. – Da lurer jeg på hvor bra de egentlig har det andre steder.

Joakim Josefsen Jenssen

Joakim Josefsen Jenssen er egentlig fra Honningsvåg, men etter å ha studert sørpå flyttet han til Porsanger i Finnmark.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Jeg har det kjempebra. Jeg er storfornøyd her, sier Joakim Josefsen Jenssen, som bor og jobber som krabbefisker i den lille bygda Indre Billefjord i Porsanger kommune i Finnmark.

Han stortrives i både jobben og kommunen – derfor var det både leit og overraskende å høre at Porsanger faktisk er «Norges verste kommune».

Kommunal Rapport la onsdag fram resultatene i årets Kommunebarometer – her ligger Porsanger helt nederst, av alle kommuner i hele Norge.

– Jeg er veldig overrasket, for vi har det jo bra, sier Håkon Yngve Karlsen, som er Joakims sjef og daglig leder i North Cape King Crab.

– Da lurer jeg på hvor bra de egentlig har det andre steder. De må de jo ha det veldig bra, ler han.

Håkon Yngve Karlsen

Håkon Yngve Karlsen mener det er helt storveis å bo i Porsanger.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Optimismen råder

Det er riktignok ikke lenge siden framtidsutsiktene i Porsanger så ganske dårlige ut, men de siste årene har nyetableringer innenfor fiskeri, så vel som utbyggingen av forsvarsbasen Porsangmoen, gjort at det igjen råder optimisme her.

Karlsen mener det er denne som i størst grad preger kommunen i dag.

– Det er mange som kommer utenfra og etablerer seg her, og det er mye å gjøre i kommunen. Jeg føler det er en stor stå på-vilje her, sier han.

– Porsanger er et sted hvor alle vil noe og alle ser muligheter. Og nye etableringer har skapt nye muligheter.

Porsangmoen

Forsvaret trakk seg ut av basen Porsangmoen i løpet av 80- og 90-tallet, noe som førte til en nedgang i Porsanger. Men nå kommer de tilbake, og det har bidratt til økt optimisme.

Foto: John Charles Kvam / Forsvaret

– Ikke overraskende

Optimismen til tross, så kommer ikke Porsanger unna at de likevel scorer dårligst på kommunale tjenester i Norge. I Kommunebarometeret har de blitt målt må blant annet grunnskole, barnehage, pleie og omsorg, økonomi, og helse.

– At innbyggerne i Porsanger skal sitte igjen med en følelse av at vi er dårligst i landet er ikke noe kjekt for en ordfører i en kommune som er i en god driv, sier ordfører Aina Borch.

Øverst på listen troner Førde i Sogn og Fjordane, mens bunnsjiktet generelt er preget av kommuner i Nord-Norge, og Finnmark spesielt.

Aina Borch

Ordfører i Porsanger kommune, Aina Borch, synes det er leit at Porsanger kommer så dårlig ut i målingen, men mener likevel at resultatet har sin naturlige forklaring.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Selv om hun synes det er leit at Porsanger ligger nederst, er ordfører Borch likevel ikke overrasket over at kommunene i Finnmark gjør det dårlig i undersøkelsen.

– Vi har en desentralisert skolestruktur og bostruktur. I Porsanger er det 20 mil mellom ytterpunktene, og det er mer kostnadskrevende å drive en kommune som vår enn mange andre kommuner, sier hun.

Ordføreren mener innbyggerne i Porsanger ikke har noen grunn til bekymring.

– Vi leverer gode tjenester, og det vet innbyggerne i kommunen også at vi gjør. Vi er ikke dårligst i landet – tvert imot er vi veldig veldig gode på mange ting.

Indre Billefjord, Porsanger

Fra Indre Billefjord ser man rett utover Porsangerfjorden. Naturen er det innbyggerne ofte trekker fram som et høydepunkt ved å bo her.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK