Hopp til innhold

Jenta som fikk nytt liv med farger: – Det var som å se et glimt fra fortiden

Bildet rommer en historie om krig, tvangsflytting, internatliv og fornekting av egen kultur som skoltesame.

Jenta som ble fargelagt

Bildet er tatt i 1938 av den gang da 20 år gamle Sinaida. Hun var skoltesame. Den største skoltesamiske befolkningen finnes i Finland, men det bor også en del i Sør-Varanger og Neiden, samt i Russland i områdene Tuloma og Notozero.

Foto: Marina Amaral / http://www.marinamaral.com

– Å se bildet av henne i farger betyr mye for meg. Jeg fikk tårer i øynene. Det var som å se et glimt fra fortiden og våre røtter, sier Laura Feodoroff.

Laura Feodoroff

Barnebarnet til kvinnen på bildet, Laura Feodoroff, fant tilfeldigvis bildet av bestemor på Facebook.

Foto: Privat / Privat

Hun er barnebarnet til den skoltesamiske jenta på bildet som har gått viralt. Det dukket tilfeldigvis opp på Facebook-veggen hennes, og vekket mange følelser og minner. Straks tok hun kontakt med den brasilianske kunstneren Marina Amaral.

Hvem denne melankolske piken var, ante kunstneren lite om da hun først gav farger til det. Lite visste hun også om hvilken mørk historie bildet rommer.

Til NRK forteller Amaral at hun kom over bildet da hun lette i arkivene til et finsk museum.

– Jeg syns det var fantastisk vakkert, og bestemte meg for å jobbe med det, sier hun.

Kunstneren er kjent for å fargelegge historiske sort/hvit-bilder, og bildet av den da 20 år gamle Sinaida er en del av prosjektet «The Colour of Time: A New History of The World, 1850-1960».

– Jeg elsker jobben min. Jeg har så lyst til å klemme bestemoren hennes nå, skrev den brasilianske kunstneren i en twittermelding etter at hun ble kontaktet av selve barnebarnet til piken på bildet.

Twittermelding av Marina Amaral

Kunstneren som gav farger til det gamle bildet av den skoltesamiske piken er Marina Amaral. Hun er en brasiliansk kunstner, som lever av å fargelegge historiske svart/hvit bilder.

Foto: Skjermdump

Traumatiske opplevelser

Historien om den melankolske jenta starter i Suenjel i Russland, tar seg en runde innom Finland, ender opp i Brasil og tar turen tilbake i farger.

Under krigen ble bestemoren til Laura tvangsflyttet fra hjemmet sitt. Det å være skoltesame under finsk regjering var ikke enkelt. Det var utfordrende å holde fast på egen kultur, forteller barnebarnet.

Bestemor Sinaida diskuterte aldri hvordan det var å være skoltesame med henne. Laura snakker ikke språket selv, men det er gjennom historier fra moren og tanter hun har fått et innblikk i hvordan livet til bestemoren var.

– En hel generasjon har mer eller mindre blitt traumatisert. De måtte flytte til internatskoler der språket ble forbudt og kulturen vår ble sett ned på. Dette skjedde også med moren min, som fremdeles ikke snakker et eneste ord på sitt eget morsmål, sier Laura.

Sinaida med barnebarnet Laura Feodoroff

Bestemor Sinaida (67) og barnebarnet Laura Feodoroff (litt over en måned gammel) Bildet er tatt Desember 1985.

Foto: Privat / privat

Misforstått urfolk

Laura er veldig stolt av bakgrunnen sin, og begynner mer og mer å identifisere seg som det. Hun tror mange har et misoppfattet bildet av denne urfolksgruppen, fordi de rett og slett ikke vet nok om historien deres.

– Jeg er glad for at det diskuteres mer i media, og håper det fører til mer kunnskap. Å se bildet i farger brakte nytt liv til vår døende kultur, sier hun.

Kunstneren selv sier hun valgte bilder fra Sapmi for å gi mer kunnskap om denne kulturen.

– Den samiske kulturen er fantastisk, selv om den har vært ganske grusom i perioder. Det er et fantastisk folk med flotte tradisjoner, sier Marina Amaral.

Laster Twitter-innhold