Jegere sørfra skjøt over 200 ryper – nå reagerer lokale jegere

Dårlig rypeår i Sør-Norge tvinger mange jegere nordover. I Finnmark er det sterke reaksjoner etter at et jaktlag på sju personer og 14 hunder felte 219 ryper.

Jaktlag felte over 200 ryper i Finnmark

Dette bildet skapte reaksjoner på Facebook. Nå får Finnmarkseiendommen kritikk for at det tillates for store kvoter i årets rypejakt.

Foto: Skjermdump fra Facebook

– Når man ser eksempler på at én enkelt jaktgruppe har tatt ut over 200 fugler fra ett område, da blinker de røde lampene hos meg om dette er bærekraftig over tid, sier rypejeger Christian Masvik fra Alta.

Christian Masvik

Christian Masvik.

Foto: Privat

Mens mange tradisjonelle jaktområder har vært stengt for rypejakt i Sør-Norge, har det vært et godt rypeår i Finnmark. Dermed har jegerne flydd nordover for å prøve jaktlykken.

Masvik reagerer på at en jegergruppe sørfra, ledsaget av 14 hunder, tok ut hele 219 ryper utenfor Kautokeino i Vest-Finnmark. Bildet av fuglene ble lagt ut på Facebook i forrige uke og fikk flere reaksjoner.

– Det er nå vi skal høste

Høsten 2015 ligger an til å bli den beste siden 2005. Store rypekull har ført til at Finnmarkseiendommen (FeFo) åpnet for dagskvoter på seks ryper per jeger.

Leder for FeFos utmarksavdeling, Einar Asbjørnsen, påpeker at rypa er en art som får veldig mange unger.

– Det betyr at bestanden går veldig fort opp når den først går opp. Så kan det være veldig lite når produksjonen slår feil, og særlig over flere år. Men rådene fra forskning er at i de årene det går bratt oppover, det er da man kan høste. Uten at man trenger å være bekymret for bestanden, sier Asbjørnsen.

Lars Østlie

Rypejeger Lars Østlie påpeker at jaktlaget hans ikke har gjort noe galt og at det er et godt rypeår i år.

Foto: Privat

Oppfordrer til måtehold

Lars Østlie, bosatt i Meråker i Nord-Trøndelag, var med i jaktlaget i Kautokeino. Han påpeker at det er sju mann som har jaktet i sju dager, og at de ikke har gjort noe galt.

– Ut ifra FeFos kvoter så kunne vi skutt seks ryper hver per dag, Vi har ikke engang skutt fem ryper. Dette er ikke en særlig god fangst, sier Østlie.

Blant de 14 hundene jegerne hadde meg seg hevder han at det var tre valper, fem unghunder og kun seks erfarne hunder.

Østlie mener folk som reagerer på bildet med alle rypene er kunnskapsløse.

– Folk sørpå ser én og to ryper om dagen. Når de ser over 200 døde på ett bilde, og ikke har kunnskap, så er det avundsjuke som rår, sier Østlie.

Vil ha begrensninger

Alta-jegeren Christian Masvik mener FeFo burde satt enda større begrensninger på årets jakt.

Einar Asbjørnsen

Einar Asbjørnsen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Jeg synes ikke man skal sløse muligheten man har når man får et godt år. Jeg synes man skal ta godt vare på den slik at det i fremtiden blir enda bedre tall hvis man hadde vært forsiktig med uttaket. Da hadde det kanskje blitt flere gode år, sier Masvik.

FeFo deler ikke Masviks oppfatning av at man må spare når det er et bra rypeår.

– Det er nå vi skal høste. Så får vi heller være flinke og knipe igjen når det er dårlig, sier Einar Asbjørnsen.