Jeger- og fiskeforening drev klappjakt på vandal

Vest-Finnmark Jeger- og fiskeforening ettersøkte lørdag kveld en mistenkt vandal på Facebook med foto. Datatilsynet mener bildet kan være ulovlig, og lokalpolitiker syns det er skremmende hva folk får seg til å si på nettet.

fisker

Kontroversielt. Dette innlegget ble lagt ut på Vest-Finnmark Jeger- og fiskeforening lørdag kveld. Flere reagerer både på at bildet er tatt av et dashboard-kamera mens bilen var parkert, og at man ikke overlater saken til politiet.

Foto: skjermdump

– Det som er skremmende er at enkelte sier de skal få juling. Det er forkastelig det vandalen gjorde, men det gir ikke noen rett til å filme slikt på en offentlig parkeringsplass eller true med juling, sier Arbeiderparti-politiker i Hammerfest Tom-Kristian Hermo.

Han var en av mange som kastet seg inn i diskusjon om innlegget som ble delt over 200 ganger på Facebook.

Uskyldige kan rammes

I innlegget som nå er slettet etterlyser fiskeforeninga mannen på bildet.

«Noen som kjenner denne fyren? Han ble bortvist fra fossekulpen etter å ha fisket ulovlig, når han da kom opp til veien hevnet han seg på en parkert bil», skrev foreninga.

Ove Skåra i Datatilsynet mener at fiskeforeninga reagerte på feil måte i denne saken.

– Dette blir som en offentlig gapestokk, der man risikerer å henge ut uskyldige, sier han

Skjermdump

I kommentarfeltet ble det av enkelte oppfordret til å gi de mistenkte vandalene bank.

Foto: Skjermdump

til NRK.

Ifølge Skåra regnes et innlegg på sosiale medier som en offentlig kunngjøring når det publiseres i nettgrupper med mer enn 20-30 personer.

Skåra kan forstå at det er lett å legge ut et innlegg som dette "i kampens hete", når man er irritert og gjerne vil ha en kjapp løsning på problemet.

– Men det riktige i dette tilfellet hadde vært å gå til politiet. Hvis personen på bildet virkelig gjorde hærverk på bilen er det en politisak.

Ove Skåra

– Det er litt i gråsonen om publiseringen av bildet er direkte ulovlig. Vi advarer uansett mot slik praksis, for den kan fort bli ulovlig. Dette er i første rekke knyttet til ærekrenkelser og injurier, sier Ove Skåra i Datatilsynet.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Hermo i Arbeiderpartiet syns det er en alvorlig sak.

– Hvor mange andre har blitt filmet med det kameraet? Dette er et sted mange stopper for å tisse blant annet. Jeg syns ikke noe om det.

Legger seg flat

Ove Skåra forteller at fiskeforeninga kan ha brutt mannens rettigheter når det gjelder personvern.

– Hvis det ikke stemmer at personen gjorde hærverk, kan vedkommende i teorien gå til erstatningssak mot den ansvarlige bak publiseringen.

Skåra reagerer i likhet med Hermo i Arbeiderpartiet også på kameraet i den aktuelle bilen.

– Hvis det gjøres opptak når bilen står parkert kan man for eksempel ta bilde av uforvarende personer som skifter på badeplasser og lignende. Da blir det snikfotografering, og personvernet brytes. Slike kameraer er ikke lov på offentlige friområder, sier han.

Jeger- og fiskeforeningen legger seg flat for det som har skjedd, og sier at det aldri skulle forekommet.

– Det er helt feil å legge ut dette. Hva man gjør privat er en ting, men man kan ikke bruke foreningens side slik, sier styreleder Geir Ove Trondsen. Innlegget var ikke godkjent, og Trondsen har tatt saken opp med mannen som fikk bilen oppripet og la ut innlegget.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Oda Viken

Få med deg Nordnytt med Oda Viken