Jazzer til

Egentlig var han heavyrockgitarist. Nå er han endelig i sitt rette element, jazzen. Beviset ligger i den nye plata.

Hallgeir Pedersen
Foto: Inger Elin Utsi / NRK

Den siste cden, som ble utgitt 13.november, er nok et godt bevis på at Hallgeir Pedersen fra Øksfjord har funnet sjangeren som passer han best.

Cden «Bluero» er den tredje i rekken for Hallgeir Pedersen Trio. Og tittelen har en spesiell historie.

– Bluero kan bety akkurat det du vil at det skal bety, men Bluero er rett og slett bare en skrivefeil. Det kommer av min elendige kompetanse på å skrive på data, sier han.

– Det skjedde da jeg skulle registrere denne her komposisjonen, som er en blues. Siden jeg ikke hadde funnet noe navn til den, sa måtte jeg skrive blues slik at jeg senere fant den på harddisken. Men jeg kom bort i feile knapper og vips så sto det bluero.

– Jeg kunne ikke endre på det, men oppdaget at det var litt kult. Dermed så beholdt jeg det, forteller gitaristen, som regnes som en av de dyktigste i Norge.

Cd plata Bluero
Foto: Inger Elin Utsi / NRK

Inspirert på veien

Av de 11 låtene på plata, har han selv komponert syv av dem. De andre to i trioen har også bidratt. Hallgeir forteller videre at denne utgivelsen er den mest lekne plata han til nå har lagd.

– Det går ganske mye på dagsformen og hvilket studio man spiller i, forklarer han. For studioet som plata ble spilt i ligner veldig på et atelier. Og det skapte dermed stemningen i Bluero.

Men inspirasjonen får han av naturen, og det skjer ofte på vei mellom hjemplassen Øksfjord og Alta, der han nå bor.

– Det må jo være noe med det vakre landskapet i fylket vårt. Jeg blir inspirert å se det fyker forbi når jeg kjører. Man blir i litt meditativ stemning og jeg hører kanskje en klar melodi som jeg kan utvikle videre, forklarer han høyt.

Via wap

Foruten å være leken, så bidrar Pedersen også med en utredning av nordnorsk jazzhistorie i coveret. Og han begynner med seg selv, og tar utgangspunkt i hans reise og bekjentskaper innen jazzen. Utrolig men sant, så har han skrevet alt via en mobiltelefon.

– Det er nok en historie om mine dårlige datakunnskaper. Det er jo en kjent jazzlåt som heter "it can happen to you", men jeg pleier å si at ”IT can happen to you”. Det begynte at jeg var syk og satt i sofaen. Så tok jeg fram mobiltelefonen som har et wap-program, sier han.

– Deretter skrev jeg det inn i 20-30 eposter og sendte det til en kompis som heiv det sammen, forteller Pedersen, som utvilsomt kan bevege fingrene over strengene.

Og for de som vil oppleve en leken Hallgeir Pedersen med de andre to i trioen, får nok en mulighet til neste år. For akkurat nå planlegger de å turnere.