Eventyreren var i retten i forrige uke, tiltalt for brudd på bilandsloven. Påtalemyndigheten mente Andhøy hadde ferdes sør for 60. breddegrad uten tillatelse.
Andhøys advokat Brynjar Østgård bekrefter overfor NRK at hans klient er frifunnet.
– Det er tilfredsstillende å se at vi får gjennomslag for våre argumenter, sier Østgård til NRK.
Det var VG som omtalte frifinnelsen først.
Den omstridte ekspedisjonen fant sted i mars og april i fjor, Med på turen var blant andre komikeren Anne Kat. Hærland og artisten Petter Baarli.
Andhøy mente selv at han hadde fått tillatelse til ekspedisjonen fra argentinske myndigheter.
– I dommen skriver retten at Jarle Andhøy har under enhver omstendighet grunn til å stole på at tillatelsen han fikk fra argentinske myndigheter kom fra riktig organ. Retten mener han har opptrådt aktsomt i så måte, sier advokat Østgård.
– Jarle Andhøy har forklart at han ønsket å unngå konflikt, og derfor skulle han sørge for tillatelse til denne reisen. Det har han blitt trodd på av retten.
Vurderer anke
Påtalemyndigheten mener tillatelsen ikke er tilfredsstillende, ettersom de mener den ikke kommer fra rett myndighet i Argentina. De ville dømme ham til 30 dagers betinget fengsel og til å betale en bot på 45.000 kroner.
– Vi har akkurat fått dommen, og vi må lese den så får vi eventuelt vurdere om vi skal anke, sier politiadvokat Frode Stock til NRK.
Statsadvokat Tor Børge Nordmo sier at de vurderer å anke saken.
– Vi tar frifinnelsen til etterretning, så får man vurdere om dommen skal ankes når man får gjennomgått premissene.
Han forteller at de vil gå i gang med å få avklart fra argentinske myndigheter hvordan de stiller seg til om det er søkt på korrekt måte eller ikke.
– Hvis det ikke er søkt sånn som argentinske myndigheter mener det skal gjøres, må vi vurdere sterkt å anke, sier Nordmo til NRK.
Nord-Troms tingrett har ikke vurdert hvor vidt tillatelsen var gyldig eller ikke.
Stoler ikke på polarinstituttet
Norsk Polarinstitutt hevder at norske statsborgere som skal på ekspedisjon i Antarktis, må melde fra til norske myndigheter.
– Etter min mening er det feil. En kan henvende seg til hvilken stat man vil, sier Brynjar Østgård.
– Hva er grunnen til at Andhøy valgte å søke tillatelse fra Argentina, og ikke norske myndigheter?
– Andhøy har ikke tillit til Norsk Polarinstitutt, og regnet ikke med å få en fair behandling. I tillegg er behandlingstiden til polarinstituttet lang.
Brynjar Østgård tror ikke dommen vil få direkte konsekvenser for dem som ønsker å ferdes i Antarktis i fremtiden.
– Men den vil sannsynligvis føre til at Norsk Polarinstitutt må ta en runde med argentinske myndigheter for å se på hvilket organ som har med slike tillatelser å gjøre, slik at vi får en større klarhet rundt hvem en skal forholde seg til.