Jan Arvid Johansen er død

Den Tromsø-baserte musikeren døde natt til lørdag etter ett års sykdom. – Det er tidlig. Det er tomt, og vi savner ham, sier kona Kjerstin.

Jan Arvid Johansen

DØDE NATT TIL LØRDAG: Jan Arvid Johansen er død etter et års sykdom.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Johansen ble 70 år. Han etterlater seg kone og en voksen sønn, August. Kona Kjerstin Carson forteller at familien er i sorg:

– Det er tøft. Det er snart 33 års levd liv sammen for meg. August har mistet en pappa. Det er tidlig. Det er tomt, og vi savner ham.

– En av de beste

Johansen ble født i Havøysund i Finnmark. Han er kjent fra blant annet Nordnorsk visegruppe, «Erter, Kjøtt og Flesk» og Boknakaran. Han har samarbeidet med lyrikeren Helge Stangnes og

Ragnar Olsen

HYLLER SIN GODE VENN: Ragnar Olsen

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

artistene Sverre Kjelsberg, Trygve Hoff og Tove Karoline Knutsen.

Ragnar Olsen har spilt sammen med Jan Arvid i Boknakaran de siste 25 årene. De var venner i mer enn 40 år, og har delt mange minner.

Olsen fremhever Johansen som svært viktig for kulturlivet:

– Han hadde en musikalsk rikdom som er ganske enestående når det gjelder å finne gode melodier som kler en god tekst, og ikke minst fremføringen. Han var en av de beste, sier Olsen.

– Det han har skrevet og komponert selv, og vært med på å formidle av folkemusikk gjennom for eksempel nordnorsk visegruppe, er det sånn som har spredt seg og slått rot i langt større kretser i Nord-Norge, og blitt folkeeie, sier han.

Jan Arvid Johansen er død

33 ÅR SAMMEN: Jan Arvid og kona Kjerstin i Hellas for omtrent to år siden.

Foto: Privat

Aktiv til det siste

Johansen fikk en kreftdiagnose med spredning i januar, og fikk beskjed om at han ikke kom til å bli frisk. Han har fortsatt med spillejobber også gjennom sykdomsperioden.

Kjerstin forteller om en engasjert og aktiv ektemann helt til det siste. Hun hadde håpet at Jan Arvid skulle leve gjennom vinteren, men denne uken ble han brått sykere.

– Han jobbet med musikken helt frem til dagen før han ble virkelig syk. Da satt han i senga og skrev noter til et par låter fordi han hadde tenkt at han skulle være med i studio når det skulle legges musikk på hans egen CD. Det var på mandag, forteller hun.

– Jan Arvid hadde fortsatt mange prosjekter. Han fortsatte med dette ved siden av cellegiftbehandlinger. Han var utrolig aktiv til å være så syk.

Ragnar Olsen forteller at han var godt kjent med Jan Arvids sykdom. Så sent som i september var han på turne med Boknakaran.

– Jan Arvid gjennomførte turneen på en aldeles imponerende måte, selv om han var preget av sykdommen. Det tror jeg ikke publikum la merke til. Han var i form på scenen og kom med nye ideer, innspill og kreative forslag hele tiden. Jeg er personlig veldig glad for at vi fikk oppleve den turneen sammen.