Jaktstarten førte til flyforsinkelser

Svake rypesesonger i sør har resultert i rekordmange salg av jaktkort i Finnmark. Det førte til en rekke flyforsinkelser til Nord-Norge i dag.

Kø

Rekordmange jegere reiser i år til Finnmark for rypejakten.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Det var uvanlig lange køer for utlevering av spesialbagasje på Alta lufthavn i dag.
Hundrevis av jegere skal ha med hagla når den ettertraktede rypejakta starter i morgen.

– Vi var her i fjor også, da var det veldig fint. Vi reiser hit fordi vi har det hyggelig sammen, sier Thorleif Skara.

Sammen med to kamerater skal han tilbringe en uke i Kautokeino på jakt.

Mer enn bare fugl

Etter en meget god rypesesong i Finnmark sist høst, har det før årets sesong blitt solgt rekordmange jaktkort til jegere fra andre steder av landet som vil jakte i nord.

– Jeg har mange gode venner blant den samiske befolkningen. Jeg trives så godt i det samiske miljøet og i deres kultur, og når du får gode venner så trives du ekstra godt, sier østlendingen Trygve Trondsen.

Klare for rypejakt

Thorleif Skara (t.v) og Trygve Trondsen (t.h)

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Så du kommer ikke bare for fuglen?

– Nei, det er Finnmarks natur, venner og den samiske befolkningen. Naturen her er så spesiell i forhold til hvordan vi lever på flate Østlandet. Det er så flott å kunne oppleve det, sier Trondsen.

Venter på spesialbagasje

Jakten på den etterlengtede fuglen starter imorgen.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Han er også med i gjengen som skal til Kautokeino. De har med seg hunden Andy, og håper de tar minst like mange ryper i år, som de 50 de tok i fjor.

Lavere kvote

Rypetellinga før årets jakt har imidlertid vist stor nedgang i antall ryper også i nord. Det betyr lavere kvote, men det har ikke skremt bort jegerne.

– Vi har opplevd veldig gode år her i Finnmark som i 2005, og veldig dårlig år som i 2007 og 2008. Men vi kommer allikevel. Det er flott natur, mange hyggelige mennesker og gode venner som drar meg hit, sier Tore Andersen.

Tore Andersen

Tore Andersen har reist mange mil for å jakte i Finnmark. Han mener den lange reisen er verdt det.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Også han har flydd fra Østlandet.

– Vi er et jaktlag som har vært her i mange år. Det er opplevelsen av turen, samholdet og det å ligge i telt en uke. Hele pakka egentlig, sier Andersen.

– Synes du ikke det er litt langt å reise?

– Nei, det er så fine områder å gå i her. Vi er vant til å jakte i Gudbrandsdalen og der er det mye høyere topper og dypere daler. Det er lettere å gå på vidda her. I tillegg er det mye mer fugl her, og det er jo litt av opplevelsen det også, sier Andersen