Jaktet væpnede ranere – pågrepet med sprit i forsetet og campingvogn på slep

Politiet har etter en væpnet biljakt pågrepet tre personer som er siktet for innbrudd i Troms og ran med kniv i Finland. Avhørene startet tirsdag kveld.

Bilen som tre væpnede ranere brukte fra Finland til Troms

Her er den svenskregistrerte bilen ranere brukte med en norskregistrert campingvogn på slep.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Tidlig tirsdag morgen fikk politiet i Troms informasjon om et væpnet innbrudd i Kilpisjärvi i Finland, og at bilen var på vei mot Norge. Tirsdag kveld informerer Anita Hermansen, fungerende politistasjonssjef i Troms, om at de pågrepne er tatt med til arresten der de vil bli avhørt.

– Nå sitter vi i møte med påtalemyndigheten, og en siktelse vil bli skrevet så snart vi har alle fakta på bordet. I første omgang vil det være snakk om innbrudd, sier Hermansen til NRK.

«Katt og mus»

Hermansen beskriver biljakten som en «katt og mus» lek, der de tre prøvde å stikke av, før de ble pågrepet ved en butikk på Sand i Malangen ved nitiden tirsdag morgen. To menn og en kvinne ble pågrepet ved en svenskregistrert mørkegrønn Audi A6, som hadde en norsk campingvogn på slep. Campingvognen er ifølge politiet stjålet fra et firma i Tromsdalen i Tromsø.

I forsetet på bilen ligger det vodka og finske ølbokser. I baksetet er det en verktøykasse og jekk, og i bagasjerommet er det ellers mye utstyr.

Vodka og øl i bilen som ranere brukte fra Finland til Troms

I den svenske Audien ligger det vodka, finske ølbokser og verktøykasse.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Før ferden endte i Sand i Malangen hadde de også vært innom Lerøy Aurora i Ersfjorden på Kvaløya. Ifølge ansatte der ble personene observert i en båt ved anlegget, men de henviser til hovedkontoret for mer informasjon.

Fikk beskjed om at de hadde kniv og hagle

Klokken ni i dag tidlig meldte operasjonsleder i Troms politidistrikt, Rune Strende, at de tre personene som var med på ranet i Finland, var pågrepet i Troms.

– Vi er nesten helt sikker på at dette er de samme personene. Det er samme registreringsnummer som det ble meldt fra tollen mellom Finland og Norge.

Strende sier at pågripelsen var udramatisk, og at de foreløpig ikke har funnet våpnene politiet var forberedt på at de skulle ha.

Informasjonen vi fikk fra Finland var at ranet ble begått med kniv og at de hadde med seg en hagle som de fikk med seg der. Vi fokuserte på at de var bevæpnet med både kniv og hagle.

Frode Strende

Derfor valgte også alle patruljene i oppdraget å bevæpne seg.

Det at det hele startet i Finland vil ifølge Hermansen ha en konsekvens for den videre etterforskningen.

– Vi vil sjekke hva disse personene eventuelt har av saker og hendelser andre steder, både i vårt land og i naboland, sier Hermansen.

– Plutselig kommer det en Audi i peisende full fart

De tre er siktet og blir satt i arrest i Tromsø. Det blir også videre etterforskning og undersøkelser på åstedet der de har gjort innbrudd på Kvaløya.

– Vi vet ikke hva de eventuelt har fått med seg i innbruddet.

Lerøy Aurora i Ersfjorden på Kvaløya

På sin ferd fra Finland var tyvene også innom Lerøy Aurora i Ersfjorden på Kvaløya. Det er foreløpig usikkert hva de eventuelt fikk med seg der fra, men de ble observert på en av anleggets båter.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Innehaver av Matkroken i Sand i Malangen, Elisabeth Sand ble vitne til innspurten av ferden til ranerne.

Hun stod ute med bensinpumpa utenfor butikken tirsdag morgen da hun så en politibil med blålys på kryss som stengte av veien som går ned til Matkroken. Hun trodde kanskje det var bred last på vei.

– Men plutselig kommer det i peisende full fart en grønn Audi med campingvogn på slep som styrer inn her og nesten treffer bilen min. Jeg ble forbanna og sprang bort til dem.

– Biljakten må ende en plass

En av personene rullet ifølge Elisabeth ut av bilen og det var tydelig at de var ruset. Da hun snudde seg så hun flere politibiler og politifolk med skuddsikre vester og våpen.

– Da trakk jeg meg tilbake og lot politiet ta over, men det var helt tydelig at tyvene var på bærtur. De ble beordret på bakken av politiet og ble da pågrepet, sier innehaveren.

Hun forteller at politiet ikke var særlig fornøyd med at hun sprang mot dem, og at hun først da forstod at dette kunne være alvorlig, men at hun aldri ble redd.

Politijakten må jo ende en plass, og det gjør meg ingenting at det ble her. Men det er jo selvfølgelig ingenting man ønsker.

Elisabeth Sand
Pågripelse av tre personer i Sand i Malangen etter innbrudd

Innehaver av Matkroken, Elisabeth Sand forteller at de tre personene ble beordret på bakken under pågripelsen. Ifølge henne var det en mann som snakket dårlig svensk, en mann som så søreuropeisk ut og en kort kvinne.

Foto: Elisabeth Sand

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt 19:45