Jakter brorens rekord på 214 meter

Johann Forfang mener han alltid har vært en god flyger.

Johann Forfang skal fly i Kulm

Johann andre Forfang i prøveomgangen før onsdagens avslutningsrenn i hoppuka i Bischofshofen. Nå skal han fly i kjempebakken i Kulm til helgen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hopp-eventyret fortsetter til helgen for Tromsø Skiklubs Johann André Forfang (19). I dag kom uttaket til verdenscupen i skiflyging i Kulm. Og som ventet var Forfang blant navnene på lista til Norges Skiforbund.

– Det er så spennende at jeg kjenner enkelte muskler i kroppen er i spenn bare jeg tenker på det, sier Johann Forfang til NRK.

Kjempebakken i Kulm blir Forfang første møte med noe av det mest utfordrende man finner i idrett – skiflyging. Bakken er utvidet. Og vil nå tåle hopp på godt over bakkerekorden til Gregor Schlierenzauer på 215,5 meter satt 10. januar 2009.

Forfang med selfie

Johann Forfang med selfie fra Bischofshofen. Nå skal han prøve seg som skiflyger i Kulm.

Foto: SELFIE

– Det er en helt ny bakke med samme K-punkt som i Vikersund, sier en spent Forfang.

Og det er Vikersund som innehar verdensrekorden til Johan Remen Evensen på 246,5 meter.

Vil slå storebror Daniels rekord på 214

Men det er ikke den Forfang har i tankene når han torsdag for aller første gang skal sette utfor en skiflygingsbakke.

– Hvor langt det er mulig å hoppe i Kulm nå er det ingen som vet, det får vi jo svar på når vi starter treningen på torsdag. Jeg har lyst å runde 200 meter for første gang. Og så har jeg også ekstremt lyst å slå broderen sin rekord på 214, sier Johann – og sikter til storebror Daniels bestenotering fra Planica for ni år siden.

«Det klarer han lett», skriver storebror i en sms til NRK.

Og Johann mener han har gode forutsetninger for å kunne fly godt over 200 meter. Og dermed forbedre sin egen rekord på 145 meter fra Granåsen betraktelig.

– Min sterke side har alltid vært på å forme i lufta – å fly hensiktsmessig med armer og bein. Tør jeg å gjøre det samme i Kulm som jeg gjør til vanlig, og det tror jeg at jeg skal få til, så er jeg plutselig langt nede i bakken.

Johan Andre Forfang var uheldig med en ustøhet rett etter han slapp bommen, men han slapp med skrekken og imponerte for så vidt alle med et ok hopp etter skrekkopplevelsen.

Her kan du se hvordan Johann Forfang fikk ødelagt den siste konkurransen i Hoppuka. Han ble sittende fast i bommen i 1. omgang.

– Er du rett og slett en god flyger?

– Ja, svarer unge Forfang kontant.

– Det har jeg egentlig alltid vært. Har alltid vært på etterskudd i forhold til spenst og sånn, men tatt det igjen i lufta og ofte fulgt bakken bra nedover. Det håper jeg å få til også i Kulm.

Skrev under for Fischer tirsdag

Han har fordøyd skuffelsen over det mislykkede hoppet i 1. omgang i Bischofshofen. Det ødela en topp 15-sammenlagtplassering i Hoppuka.

– Jeg har lagt det som skjedde på bommen bak meg. Og er veldig fornøyd med det jeg har prestert i Hoppuka totalt sett. Jeg har fått vist at jeg kan kjempe i toppen, sier Forfang.

Det har også mange andre fått med seg. Utstyrsgiganten Fischer la for få dager siden fram en tilbud om en personlig kontrakt til Johann Forfang. Den er nå signert, bekrefter Johann Forfang.

– Ja, Jeg vurderte litt fram og tilbake om jeg skulle binde meg til Fischer eller prøve noen andre skipar til sommeren. Men jeg bestemte meg for å gå får Fischer. Og skrev under kontrakten med Fischer på tirsdag, sier Forfang.

Kontrakten er på to år.

Forfang vil ikke røpe detaljer i avtalen med Fischer, men sier:

– Jeg for personlig oppfølging og veldig god service fra meget kompetente folk. Og hopper jeg godt på ski, vil det også lønne seg, sier Johann Forfang.

Intervju med hopptrener Hugo Forfang og hopper Tor Magnus Pettersen.

Se reportasjen fra Grønnåsen Hoppsenter i Tromsø i Nordnytt tirsdag der pappa Hugo Forfang er trener for rekruttene i Tromsø Skliklub.