Hopp til innhold

Islamekspert: – Dropp alkoholen på julebordet

Alkoholfrie lønningspils og julebord kan være et alternativ som inkluderer alle på en arbeidsplass, uansett religion, sier Lars Gule.

Lars Gule
Foto: Fouad Acharki / NRK

Julebord hos FMC Technologies

Julebord med alkohol er hovedregelen ii Norge.

Foto: Festus AS

– Det norske alkoholkonsumet er ikke normen i veldig mange land, og det gjelder ikke bare muslimske land, sier filosof og samfunnsdebattant Lars Gule

Gule mener at nordmenn kan delta i integreringen av innvandrere, spesielt dem fra mer fremmede kulturer, ved å legge mer til rette for at sosiale sammenkomster som ikke inkluderer alkohol på arbeidsplasser. Steder der for eksempel både nordmenn og muslimer jobber.

– Matvaner og skikker rundt det å drikke alkohol kan skape barrierer. Mange vil ikke en gang sette sine bein i en bar fordi det er et sted der det serveres alkohol, sier Gule.

Alkoholfritt julebord

Strømmen av asylsøkere til Norge, blant annet via grensen på Storskog i Finnmark, fører til at norske kommuner må regne med å bosette 18 000 flyktninger neste år, opplyser Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet. Ambisjonen er å få flest mulig ut i utdanning og jobb og integrert blant vanlige nordmenn.

Per Sandberg

Per Sandberg (Frp) er ikke tilhenger av alkoholfrie julebord.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Kanskje bør man tenke på å ha et alkoholfritt julebord eller alkoholfri lønningspils, slik at man heller går ut og drikker kaffe eller brus og spiser noe, i stedet for å på død og liv hele tiden skulle drikke, foreslår Gule.

Fremskrittspartiets Per Sandberg sier at alkoholfrie julebord ikke er noe han har hatt i tankene:

– Gule får bare invitere så mange han vil på et alkoholfritt julebord. I fremskrittspartiet har vi ikke planer om å gjennomføre det, sier han i en kort kommentar.

– Et smart trekk

Grensestasjonen ved Storskog

Mange asylsøkere ankommer i disse dager Norge, blant annet via grense på Storskog i Finnmark.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND/NTB / Afp

Ikke alle muslimer unngår alkohol, men mange velger å avstå fra det. Noen nordmenn velger også å avstå fra alkohol men totalt sett stiger konsumet av alkohol i Norge.

Gule mener man rett og slett gjør smart i å inviterere til sammenkomster som ikke inkluderer alkohol.

– Hvis de som ikke drikker opplever at de blir invitert med på alkoholfrie møter, at de ikke føler at de presses til å være med på ting som strider mot deres tradisjoner eller religiøse overbevisninger, kan det hende at man i neste omgang kan få med folk også på ting de i utgangspunktet ville vært veldig skeptisk til, sier han.

Siste fra Troms og Finnmark