Her inspiserer isbjørnen kystvakthelikopteret

Da Kystvakten måtte nødlande på Svalbard, fikk de besøk av en litt utradisjonell inspektør.

Isbjørn på svalbard

Her går isbjørnen helt bort til det havarerte helikopteret.

Foto: Forsvaret

Det var 11. august at Lynx-helikopteret som er stasjonert på kystvaktskipet «Nordkapp» måtte foreta en kontrollert nødlanding på Nordaustlandet, den nordligste øya på Svalbard.

Helikopteret var på rekognoseringstokt da piloten oppdaget en uregelmessighet i maskinen, skriver Forsvaret i en pressemelding.

I løpet av kort tid dukket det opp flere isbjørner rundt helikopteret, og de var svært nærgående.

Isbjørn, kinnvika

En av flere nærgående isbjørn ved helikopteret.

Foto: Forsvaret

– Isbjørn dukket opp ved helikopteret. De var sultne og nærgående, men våre folk ble instruert av Sysselmannens mannskaper i hvordan de skulle forholde seg og eventuelt når de kunne løsne skudd, sier presseoffiser ved Forsvarets Operative hovedkvarter, major Ivar Moen til TV2, som først omtalte saken.

Måtte dumpe drivstoff

Til tross for de utfordrende kommunikasjonsforholdene på Nordaustlandet klarte mannskapet på helikopteret å få kontakt med «KV Nordkapp».

Til NRK forteller Moen at mannskapet på helikopteret ble fraktet om bord i kystvaktskipet igjen, og at det så ble utstasjonert mannskaper for å passe på det fram til mekanikerne kom.

De hadde også kontakt med Sysselmannen i Longyearbyen for å varsle fra om at piloten måtte dumpe 500 liter drivstoff før nødlandingen, slik instruksen krever.

Kinnvika

Kinnvika ligger helt nord på Svalbard, på øya Nordaustlandet.

Foto: Google maps

Det at Kinnvika ligger så langt unna Longyearbyen og Fastlands-Norge gjorde at mekanikere og deler for å reparere helikopteret ikke kom fram til Nordaustlandet før 12. og 13. august.

Kinnvika, Nordaustlandet

Kinnvika er en svensk forskningsstasjon fra et tidligere internasjonalt polarår. Her får den forlatte stasjonen besøk av et cruiseskip.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Det har blitt satt ned en undersøkelseskommisjon som skal undersøke hvorfor helikopteret måtte nødlande. Helikopteret er sendt til Sørreisa der det skal undersøkes.

Verken folk eller isbjørn ble skadd under operasjonen, ifølge Forsvaret.