Hopp til innhold

Isbjørn dro padler ut av telt

Padler ble dratt 40 meter før kameraten fikk skutt og drept isbjørnen.

Video To padlere ble angrepet av isbjørn

VIDEO: Sebastian Plur Nilssen (t.h) ble skadet i møtet med isbjørnen (foto: svalbard360.com).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Klokken 12 torsdag fikk Sysselmannen på Svalbard melding om isbjørnangrepet .

Angrepet skjedde i teltleiren kompisene hadde slått opp på Nordaustlandet nordøst på Svalbard. Se kart nederst i artikkelen.

– I angrepet ble Sebastian Plur Nilssen skadet, bekrefter assisterende sysselmann Lars Fause overfor NRK.no

Fause sier at situasjonen blir betegnet som en nødvergesituasjon.

– Og det er ikke noe tvil om at den ene gutten berget kameratens liv, sier Fause.

– Moderat alvorlig skadet

Overlege Kari Schrøder Hansen ved Longyearbyen sykehus sier at den skadde har sårskader over hele overkroppen, ansikt og nakke.

– Jeg vil si at han er moderat alvorlig skadet. men vi har ikke full oversikt ennå siden han er under videre utredning, sier Hansen.

Siste oppdatering er at Sebastian blir operert torsdag kveld. Det opplyser pressevakt Merete Ekanger ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Tok tak i overkroppen

Ifølge sysselmannsførstebetjent Per Andreassen er det ikke snakk om alvorlige skader på den skadde.

– Han var ved bevissthet og har fått lettere skader, sier Andreassen overfor NRK.no

Sysselmannsførstebetjenten sier at den skadde ankom Longyearbyen 15.50 for medisinsk vurdering.

– Hendelsesforløpet vi har fått forklart er at isbjørnen kom inn i teltet mens de lå og sov. Der har isbjørnen dratt den ene ut av teltet etter overkroppen, sier han.

Isbjørnen skutt av kameraten

Andreassen sier at isbjørnen tok tak i 22-åringen med munnen og begynte å dra han bortover stranden.

– Etter at mannen var dratt 30-40 meter bortover, kom kameraten seg ut av teltet og avfyrte flere skudd mot isbjørnen før den døde, sier Andreassen.

Det er anslått at vekten på den drepte isbjørnen er cirka 300 kg.

Talspersonen for padlerne sier at de ønsker ikke mer mediaoppmerksomhet foreløpig. Og at de tar kontakt med media hvis de ønsker å si noe mer om saken.

Video Lars Monsen om isbjørnangrepet

Se Lars Monsen forklare hans erfaringer med isbjørn.

Utdrag fra turbloggen

Kompisene hadde tillatelse i orden og var vante turfolk. På hjemmesiden svalbard360.com skriver padlerne at de skal bli de første i verden til å padle rundt de fire største hovedøyene som utgjør Svalbard-øygruppa.

23. juli skriver de på svalbard360.com :

«Vi har et snubleblus rundt teltet om natta som skal varsle mot bjørn. I natt gikk det av. Vi tok rekord i å fra ligge i dyp søvn til å stå med ladde børser utenfor teltet. Det var imidlertid bare den sterke vinden som hadde løsna splinten. Dette har skjedde to ganger. Det var utenkelig å krysse Hinlopen i dette været og brukte dagen på å fiske. Dårlig med fangst men Sebastian fant en skjelett bit. Vi gravde den opp og det var 3.5 m langt og 1.5 m bredt.

Når vi skulle legge oss stilna vinden helt. Så vi sto opp og padlet over Hinlop stredet. Det er litt is noen steder. Vi er nå på Nordaustlandet av øya som ingen har klart å padle rundt før. Her er det mest is, dårlig vær og bjørn. Vi ser frem til at det blir tøffere. »

– 2000 km langt eventyr

Slik beskriver Ludvig og Sebastian ekspedisjonen:

«Ludvig og Sebastian er nå klare til avreise til Longyearbyen for å starte deres store drøm, å padle kajakk rundt Svalbard. Øygruppen består av fire store øyer: Spitsbergen, Nordaustlandet, Edgeøya og Barentsøya. Til sammen blir dette ett 2000 km langt eventyr! Ekspedisjonen vil vare i ca 2-3 måneder og de vil forsøke å bli de første i verden til å klare dette.

På ekspedisjonen vil de møte mange utfordringer som drivis, isbjørn, hvalross og svært ustabile værforhold. Vi skal padle lange distanser, med kryssing av store fjorder og områder hvor det er umulig å gå i land.

De har forberedt seg svært grundig og har lagt ned flere tusen timer i trening, planlegging og forberedelser.»

Kart Nordaustlandet på Svalbard

Padlerne ble angrepet på nordøstdelen av Svalbard.

Foto: NRK