Hopp til innhold

Isbjørn forstyrres av skuterkjørere: Nå stenges populært turområde på Svalbard

Sysselmannen på Svalbard forbyr motorisert ferdsel på Tempelfjorden ut sesongen. Bakgrunnen er flere episoder der folk på snøskuter har forstyrret isbjørnene som holder til i området.

Isbjørn ved Tempelfjorden

En isbjørn leker seg på isen i Tempelfjorden. Nå stenges området for motorisert ferdsel, av hensyn til nettopp isbjørnen.

Foto: Roy Mangersnes / wildphoto

En av de kritikkverdige episodene fant sted 10. mars. En turguide på Svalbard var da vitne til at to skuterkjørere kjørte nærme fire isbjørner som lekte på fjordisen i Tempelfjorden, tre mil nordøst for Longyearbyen. Guiden skriver på facebook at skuterkjørerne bare var 30-40 meter unna bjørnene, og at den ene bjørnen til slutt løp vekk.

Det er forbudt å forstyrre isbjørnene på Svalbard, noe som også er slått fast i Svalbardmiljøloven. Senest i fjor høst ble en mann i femtiåra dømt til tretti dagers fengsel for å ha skremt to isbjørner på Billefjorden. Nå har det altså skjedd igjen.

– Det har vært flere hendelser den siste tiden der isbjørnen har blitt forstyrret. Ett av tilfellene blir nå politietterforsket, sier miljøvernsjef på Svalbard, Morten Wedege. Samtidig innfører Sysselmannen forbud mot motorisert ferdsel i de indre delene av Tempelfjorden ut sesongen.

Tempelfjorden

Tempelfjorden er et av de mest populære utfartsområdene på Svalbard. Det er spesielt isbreene innerst i fjorden folk kommer for å se.

Foto: Ingolf Folven

– Må ta hensyn til naturen

Ifølge Sysselmannen er dyrelivet i området svært sårbart i tiden som kommer, fordi ringselen skal føde unger, mens isbjørnen skal fete seg opp med tanke på den magre sommersesongen. De siste ukene har ei isbjørnbinne med to unger hatt tilhold i Tempelfjorden, men det er også flere andre isbjørner i området, forteller Wedege.

– Med bakgrunn i erfaringer fra i fjor, med hendelsene i år og med forventet økt skutertrafikk utover sesongen, har vi bestemt oss for å skjerme den innerste delen av fjorden av hensyn til dyrelivet, sier Wedege.

Det er et av de mest populære utfartsområdene på Svalbard som nå stenges for trafikk ut sesongen. Det er spesielt Von Postbreen og Tunabreen innerst i fjorden folk på tur ønsker å se.

Morten Wedege

– Hensynet til naturen må komme foran, sier miljøvernsjef på Svalbard, Morten Wedege.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Vi er klare over at dette er uheldig for alle de som ønsker å oppleve brefrontene, men vi må veie ulike hensyn opp mot hverandre. I dette tilfellet må hensynet til naturen komme foran, sier Wedege.

Reiselivet fortviler

Visit Svalbard, som organiserer de mange turistbedriftene på øygruppa, er kritisk til ferdselsforbudet som nå blir innført. Minst fem turoperatører på Svalbard arrangerer turer til Tempelfjorden, men disse turene blir altså nå avlyst.

– Stengingen får konsekvenser for den lokale verdiskapingen, konstaterer styreleder i Visit Svalbard, Ronny Strømnes.

Ifølge Strømnes ønsker også reiselivet på Svalbard å verne om det sårbare dyrelivet i Tempelfjorden, og viser til at turoperatørene har kompetente guider som hver eneste dag vurderer om man kan kjøre gjennom et område eller ikke på grunn av isbjørnen.

– Nå er det individuell ferdsel som ødelegger for reiselivet, og vi skulle gjerne hatt en dialog med Sysselmannen i forkant, før man tar i bruk et så sterkt virkemiddel som å stenge fjorden, sier Strømnes.

kart

Kartet viser området som nå bli stengt.