Isbjørn viklet seg inn i garnrester – befridd etter flere uker

Isbjørnen som de siste ukene har blitt observert med garnrester rundt halsen er nå befridd fra disse. Søppel og dyr som innvikles i taurester og garnbruk på land, i strandsonen og i sjøen er et økende problem i Arktis.

Isbjørn befridd fra garnrester

Isbjørnen ble bedøvet før tauet ble fjernet. Det var myr og gjørme der bjørnen la seg ned, derav den litt skitne pelsen.

Foto: Håvard Hansen / Norsk Polarinstitutt

Det var naturfotografen Svein Wik som tidligere i juli oppdaget en isbjørn med et nylontau rundt halsen i Woodfjorden på Svalbard. Han meldere straks ifra til Sysselmannen.

– Vi fikk melding 4. juli om en isbjørn som hadde garnrester rundt halsen. Siden da har vi sett etter isbjørnen, men ikke observert den før vi tirsdag morgen fikk melding fra fangstfolkene på Austfjordnes, som hadde sett isbjørnen på noen øyer utenfor stasjonen, forteller Sysselmann, Odd Olsen Ingerø til NRK.

Sysselmannen ba Norsk Polarinstitutt om å dra ut med helikopter for å finne og bedøve isbjørnen, for å befri den fra garnrestene.

– Vi var heldige, for Norsk Polarinstitutt var med sin båt Lance i Longyearbyen som hadde både kvalifisert personell og helikopter til å fly for å bedøve isbjørnen, sier Ingerø.

Befridd isbjørn

Norsk Polarinstitutt dro ut tirsdag formiddag med helikopter for å finne og bedøve isbjørnen, for så å befri den fra garnrestene.

Foto: Håvard Hansen / Norsk Polarinstitutt

– Har kun opplevd et tilfelle tidligere med isbjørn

Bjørnen ble raskt lokalisert fra helikopteret. Den ble bedøvet og garnrestene ble fjernet.

Polarinstituttets medarbeider undersøkte bjørnen, og det viste seg at den hadde vært merket tidligere. De var en tre år gammel hannbjørn i god kondisjon.

Etter at bjørnen hadde våknet fra bedøvelsen, ble den observert i bevegelse fra stedet.

Befridd isbjørn

Tauet er tatt bort fra halsen og isbjørnen er endelig befridd.

Foto: Håvard Hansen / Norsk Polarinstitutt

– Det er ikke ofte vi observerer at dette skjer med isbjørn, med stadig vekk ser vi reinsdyr som vikler seg inn i garnrester eller annet søppel. Men siden 2001 har jeg kun opplevd et tilfelle tidligere med isbjørn, forteller Sysselmannen.

Dyr skades og dør av forsøpling

Hvert år dør det alt fra reinsdyr til fugler på Svalbard på grunn av forsøpling. For noen år siden ble det ryddet nesten 100 kubikk søppel på strendene på Svalbard.

Isbjørnen med garnrestene rundt halsen var en ungbjørn som vokser fort hvis den spiser godt og da kan tauet fort skade bjørnen.

– Strandsøppel er et betydelig problem, og det har vi vært kjent med lenge dessverre, sier Sysselmann, Odd Olsen Ingerø til NRK.

Det går flere millioner tonn søppel i havet hvert eneste år. En FN-rapport fra 2009 anslår 6,4 millioner tonn årlig, og mer enn 17.000 tonn hver eneste dag.

Søppel Svalbard

Hvert år dør det alt fra reinsdyr og fugler på Svalbard på grunn av forsøpling, og det ryddes 150 kubikkmeter med søppel fra strendene.

Foto: Halvard Pedersen