Går for tidenes veisatsing i nord

Bedre veier er jobb nummer 1 for Irene Lange Nordahl (Sp).

Irene Lange Nordahl
Foto: J¯rn Gr¯nlund / J¯rn Gr¯nlund

NRK har via e-post stilt kandidatene spørsmål om samarbeid, oljeleting, jernbane og hvilke saker som er viktigst for dem å kjempe for. Og Senterpartiets førstekandidat i Troms, Irene Lange Nordahl, brenner for mange saker:

- Hvilken sak fra ditt eget fylke er det viktigst for deg å kjempe for?

- Jeg vil kjempe for å få et løft i Nordområdene, og skape flere spennende arbeidsplasser, slik at ungdommen vil satse i nord. Til dette trenger vi infrastruktur, og bedre veier er jobb nr 1 for oss i Sp. Jeg vil kjempe for å få bygget jernbane mellom Tromsø og Narvik, og jeg vil stå på for at reiselivet skal bli en stor og fremtidsrettet næring i nord. Sp er opptatt av kunnskap og vi vil ha flere lærere i skolen, til beste for elevene våre.

Har stor tro på jernbane

- Tromsbanen skal nå utredes i Nasjonal transportplan. Bør det bygges jernbane mellom Tromsø og Narvik?

- Ja, helt klart! Denne banen vil knytte oss til det europeiske jernbanenettet, og gir muligheter til kommunikasjoner østover mot Kina. Dette vil gi oss hurtig transport av fisk til Europa, og vi vil få tungtrafikken over fra vei til bane, til beste for trafikksikkerheten og miljøet.

Samferdsel er et område der hun ønsker å satse stort:

- Hvilken sak er den viktigste for deg å kjempe for de neste fire årene?

- Jeg vil kjempe for tidenes veisatsing i nord. - Bedre veier i Troms er jobb nr 1 for meg og Sp.


Distriktspolitikk avgjørende

- Hva har vært avgjørende for ditt partivalg?

- At Senterpartiet kjemper for Nord-Norge og for distriktene: Vi kjemper for bedre veier og kommunal velferd. Vi satser på gründere, reiseliv, landbruk, fiskeri, fornybar energi og økt fokus på kunnskap, - og vi styrker Forsvaret i nord.

I tråd med partiets politikk, er Lange Nordahl mot videre oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i neste stortingsperiode.

- Du må velge en: Hvem vil du ha som statsminister, Jens Stoltenberg eller Siv Jensen?

- Jens Stoltenberg, i en ny rødgrønn regjering med Sp, Ap og SV.

I valget av politiske samarbeidspartnere er det viktigst for Lange Nordahl at de velger fellesskapsløsninger, og at de vil satse på Nord-Norge og distriktene. Og som en del av det rødgrønne fellesskapet, ønsker hun i Stortinget å samarbeide mest med Ap og SV, minst med Frp.