Hopp til innhold

Inviterte mannen hjem flere ganger – så anmeldte hun ham for voldtekt

– Sjekk loggen på datingsiden, sa mannen da han ble pågrepet på sin arbeidsplass, siktet for voldtekt. Nå er kvinnen (23) dømt til syv måneders fengsel for falske voldtektsanklager.

Trondenes tingrett

Falske anklager om voldtekt er egnet til å svekke troverdigheten til ofre som har blitt voldtatt, poengterer Trondenes tingrett i dommen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Mannen fra Sør-Troms var siktet for to voldtekter, der han skal ha dratt kvinnen inn i leiligheten og utført seksuelle handlinger med henne.

Etter den andre påståtte voldtekten hadde kvinnen kontaktet utleieren sin, og bedt han bistå henne med å få fjernet en person fra leiligheten sin. Utleieren så en person 100 meter fra huset, og varslet politiet.

Den tredje gangen mannen kom på besøk, tok kvinnen selv kontakt med politiet og sa at mannen hadde forsøkt å trenge seg inn i leiligheten og voldta henne.

Uniformert politi rykket ut, og pågrep mannen på arbeidsplassen sin. De satte han på glattcelle, og foretok ransaking i hjemmet hans.

I avhør benektet mannen forholdene, og ba politiet hente chatloggen fra en datingside der de to hadde kontakt.

Der kommer det fram at den tiltalte kvinnen, som nå er siktet for falsk forklaring, har skrevet med mannen i flere dager.

Politiet fant 19 sider med samtaler fram og tilbake, der kvinnen flere ganger inviterer mannen på besøk, og også avtaler å få betalt etter besøkene.

Kvinnen hadde i tillegg sendt flere nakenbilder til mannen.

«Smekk på fingrene»

I Trondenes tingrett erkjente kvinnen straffskyld for falsk forklaring.

Hun fortalte i retten at hun ikke husker hvorfor hun tok kontakt med politiet og sa at mannen hadde forsøkt å trenge seg inn i leiligheten. Hun trodde heller ikke politiet kom til å finne han, fordi det ville være som å lete etter en nål i en høystakk.

– Hun så ikke for seg at det skulle bli så mye oppstyr av den falske forklaringen, og trodde hun bare ville få en «smekk på fingrene», står det i dommen.

Tingretten mener de seksualiserte samtalene, møtene mellom kvinnen og mannen, og den seksuelle omgangen var frivillig.

Syv måneders fengsel

Strafferammen for falske voldtektsanklager er fengsel i inntil tre år. Normalstraffen ved falsk anmeldelse for voldtekt ligger på ubetinget fengsel i omtrent syv måneder.

Retten mener falske anklager om voldtekt er egnet til å svekke troverdigheten til ofre som har blitt voldtatt.

Derfor mener de det av sterke allmennpreventive hensyn taler for at det reageres med en langvarig, ubetinget fengselsstraff for kvinnen.

Kvinnen ble dømt til fengsel i syv måneder, hvor 30 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år.