Inviterer til shoppinghelg midt i smitteutbruddet: – Vi må tenke på bedriftene også

Mens Alta kommune jobber på spreng med å få kontroll på et ukjent smitteutbrudd, inviterer kjøpesenteret til shoppinghelg – med kommunelegens velsignelse.

– En lockdown ville være katastrofal for mange, sier Virke-direktør.

Vera på Amfi Alta

Assisterende senterleder ved Amfi Alta, Vera Henriksen, mener det skal være trygt å komme på kjøpefesten, selv om det er koronasmitte løs i byen.

Foto: Henriette Berg / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I løpet av den siste uka har Finnmarks største by fått et eksplosjonsartet smitteutbrudd med 22 smittede på en uke, ni av dem bekreftet på en og samme dag. Samtidig er over 200 i karantene.

Smittekilden er ukjent og det er ungdomsmiljøet som er hardest rammet.

Mens kommuneledelsen har daglige møter om hvilke begrensninger man skal legge på institusjoner, private hjem, samt andre aktiviteter, inviterer Amfi Alta til langåpent med masse gode tilbud.

Dette med kommuneoverlegens velsignelse.

Peder Halvorsen, kommuneoverlege Alta

Kommuneoverlege i Alta, Peder Halvorsen, har strammet inn i private hjem, men mener det skal være trygt å ferdes på kjøpesenteret.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Tilbud i gitt periode

– Vi har vært i kontakt med handelsstanden om både langhelga og julehandelen. Vi har ikke funnet noen grunn til noen ytterligere begrensninger i forhold til nasjonale retningslinjer. Det de har sagt til oss er at de skal spre handelen, i stedet for å korte ned på åpningstidene, sier kommuneoverlege Peder Halvorsen.

– Men er det ikke det stikk motsatte som skjer, når man inviterer til langhelg med tilbud gitt i en tidsavgrenset periode?

– Jeg har ikke sett at de inviterer til det. Det de har sagt til oss er at de prøver å unngå tidsavgrensede tilbud, slik at man får spredt handlingen utover åpningstida, sier kommuneoverlegen.

Under fredagens pressekonferanse fikk også ordfører Monica Nielsen spørsmål om det var lurt av kjøpesenteret å holde åpent lenger.

– Vi henviser til FHI sine retningslinjer. Klarer du ikke å opprettholde tometersregelen må du bruke munnbind. Det gjelder også når du drar på handelstur, svarer Monica Nielsen.

Lockdown vil være katastrofal

Handelsdirektør i Virke, Harald Jachwitz Andersen, sier at julehandelen er et være eller ikke være for mange bedrifter. Han er glad for at myndighetene ikke begrenser folks mulighet til å handle i den lokale butikken.

Harald J. Andersen i Virke Handel.

Harald J. Andersen i Virke Handel sier at julehandelen er avgjørende for svært mange bedrifter.

Foto: Stian Schioldborg

– Julehandelen er for mange det som avgjør om det skal bli røde eller sorte tall i boka. En lockdown ville være katastrofal for mange. Det er viktig at folk husker på at det er trygt og greit å handle i åpne butikker, så lenge man overholder smittevernreglene, sier han.

Rabattkuponger til Langhelg på Amfi Alta.

Rabattkuponger som dette kommer til alle Amfis medlemmer før kjøpefesten Langhelg 13. og 14. november.

Foto: Skjermdump / NRK

Normalt under langhelg-konseptet har flere av butikkene tilbud på noen utvalgte klokkeslett. I år utgår dette i Alta. Nå gjelder alle rabattkupongene til Amfi Alta sine kundemedlemmer hele fredag og hele lørdag.

– Ved å spre handlingen over et lengre tidsrom mener vi at det er trygt. Vi oppfordrer folk til å handle enten tidlig på dagen, eller sent, da det er minst folk på senteret, sier assisterende senterleder ved Amfi Alta, Vera Henriksen.

10 i private sammenkomster

Onsdag konfererte Alta kommune med Folkehelseinstituttet og torsdag kom budskapet. Nå strammes skruen til med tanke på å begrense folks muligheter til å møtes.

Blant annet ble det satt en øvre grense på 10 personer i private sammenkomster – uavhengig av om det er i private hjem eller på offentlige steder.

Ute i butikkene er det derimot ingen begrensninger.

Ved Amfi Alta er Vera Henriksen glad for at de får lov å avholde langåpent fredag, som tradisjonen er i november.

– Vi må ikke glemme at dette handler om arbeidsplassene til masse folk og at svært mange butikker er hundre prosent avhengig av julehandelen. I år mer enn noen gang. Vi snakker om konkurser dersom butikkene taper denne viktige måneden, sier Henriksen.

Drillet på smittevern

Hun vil ikke på noen måte feie koronaviruset under teppet eller gi blaffen i smittevernet. Men hun er helt trygg på at det skal gå an å unngå smittespredning, samtidig som man kan handle julegaver.

Henriksen påpeker at alle ansatte, inkludert vikarer og ekstrahjelper, er drillet på smittevern. Det er og satt et tak på hvor mange som kan være inne i butikkene på en gang.

Senterlederen ber også folk om å planlegge innkjøpene.

– For øvrig må folk ta ansvar. Er det mye folk i butikken, så kom innom senere. Klarer du ikke å holde en meters avstand, kan et godt råd være å bruke munnbind.

– Har dere vurdert å utsette langhelga?

– Det er vurdert, men vi ønsket ikke det da vi oppfordrer alle til å starte julehandelen allerede nå, for å dempe presset i desember.

Handelsdirektør i Virke, Harald Jachwitz Andersen, viser til at handelsstanden tar alle hensyn de kan i forhold til koronapandemien, og viser blant annet til at Black Friday i stor grad blir til Black Week.

– Utviklingen til en hel tilbudsuke har skjedd over mange år. Pandemien vil antagelig forsterke denne utviklingen, sier Virke-direktøren.

Status Norge

Sist oppdatert: 28.11.2020
2 841
Siste uke
118
Innlagt
328
Døde