Hopp til innhold

Intenst varme dager på intensiv­avdelinga

Å ligge hud mot hud med sine premature nyfødte barn, er en del av behandlingen på sykehuset. Men når det er 30 grader inne, blir det ubehagelig for både foreldrene og barna.

UNN Varme

Glasstaket slipper varme stråler inn på nyfødt intensivavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge. På det meste har det vært målt 31 grader der.

Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK

– Pasientene sier ikke så mye, men foreldrene synes det er varmt. De klager litt, sier seksjonsleder for nyfødt intensiv avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Monica Nervik.

Men hun tror varmen plager de minste også.

– Det blir klamt og svett å skulle ligge hud mot hud med foreldrene sine. Når foreldrene blir varme, så blir også ungene varme. Kanskje blir det kortere tid man klarer å ligge med barnet sitt, enn om det var lavere temperatur.

For nå er det intenst varmt inne på nyfødt intensivavdeling på UNN. I den innerste delen av avdelinga er det glasstak, som slipper inn mye varme disse hete augustdagene i Tromsø.

– Det er her de minste premature og sykeste barna er, forteller Nervik.

På det meste er det målt fra 28 til 31 grader her inne.

Ifølge Arbeidstilsynets nettsider anbefales det at innetemperaturen ligger på rundt 22 grader, og i hvert fall ikke overstiger 26.

UNN Varme

Seksjonsleder for nyfødt intensiv avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Monica Nervik sier de ansatte tar sommerdagene med godt humør, selv om det er klamt under arbeidstøyet.

Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK

– Velkjent problem

På UNN klarer ikke ventilasjonsanlegget å regulere temperaturen.

June-Maria Kristoffersen de Badts, fungerende drifts- og eiendomssjef på UNN.

– Dette er et velkjent problem her på UNN i Breivika, og spesielt på nyfødt intensiven. Bygningsmassen er fra 1991 og bygd uten kjøling og balansert ventilasjon, i henhold til kravene som var på den tida.

Hun forteller det ses på flere ulike tiltak.

– Blant annet har vi fått på plass flyttbare aircondition-maskiner. Det er også søkt om å skifte takvinduene. Den søknaden holder vi på å behandle. På lengre sikt ønsker vi å bygge en ny fløy der vi også skal ha inn nyfødtintensiven.

De Badts sier hun har stor forståelse for at det ikke er optimale arbeidsforhold om dagen.

UNN Varme

June-Maria Kristoffersen de Badts er fungerende drifts- og eiendomssjef på UNN. Hun sier det ses på både kortsiktige og langsiktige tiltak for å få ned temperaturen på nyfødt intensiv avdeling.

Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK

Rett i dusjen etter jobb

Dette er andre sommeren på rad med lange godværsperioder. De ansatte på UNN-avdelingen tar varmen med godt humør, men etter ei dagvakt er det rett i dusjen når de kommer hjem.

– Vi prøver oss med vifter og gjennomlufting, men midt på dagen er det lite som hjelper. Da er det bare å drikke vann og holde motet oppe. Så blir det litt bedre om kvelden, når sola dreier rundt hushjørnet på toppen her, forklarer seksjonsleder Monica Nervik.

Også foreldrene til de innlagte babyene trosser temperaturen og kommer til sykehuset.

– De vil være her med barna sine, så da holder de ut.

Men mer isspising enn vanlig, det blir det disse dagene i august.