– Vi ser jo at plasseringen ikke er optimal

Politikerne i Lenvik innrømmer at plasseringa av boligene for rusmisbrukere og vanskeligstilte i kommunen er uheldig.

rushus
Foto: Linda Pedersen / NRK

– De har vært en kasteball, ingen vil ha dem som naboer, sier Martin Ness, Arbeiderpartipolitiker i Lenvik.

I går fortalte NRK historien om rusmisbrukere og vanskeligstilte innbyggere i Lenvik kommune som har blitt plassert i små boliger som ligger i industriområdet i Botnhågen, rundt seks kilometer

– Vi er så i bakleksa som man kan få det. Men det er klart: Er du søppel, så er du søppel, sier 52 år gamle Kalle, en av seks beboere i husene.

Martin Ness var ordfører i kommunen da diskusjonen om nye boliger for rusmisbrukere ble tatt opp i 2009. Flere tomter i nærheten av etablerte boligområder ble diskutert. Hver gang protesterte både naboer og grunneiere.

Til slutt måtte politikerne gi opp, og valgte den avsidesliggende plasseringen i Botnhågen. Politiet i Lenvik betegner området som en liten getto.

– I perioder er sammensetninga av beboere slik at de gjør livet vanskelig for hverandre. Mange slitne rusmisbrukere samla på ett sted skaper mye støy og uro. De har ikke gode livsforhold der. De trenger hjelp til å mestre hverdagen, og det må økte ressurser til, sier lensmann Arnold Nilsen.

– Vi ser jo og så det også da at dette ikke var noen optimal plassering, sier Louis S. Edvardsen fra Frp.

Han mener at naboprotestene gjorde det umulig for politikerne å ta noe annet valg i saken.

– Alternativet hadde vært at vi ikke hadde hatt dette tilbudet, og da hadde situasjonen vært mye verre, mener Edvardsen.