Innrømmer å ha drept Asbjørn Hansen (66)

En 42-åring innrømmer å ha tatt livet av sin egen svigerfar.

Etterforskning

Asbjørn Marelius Hansen ble drept i denne boligen i Tromsø julaften. To personer, en mann og en kvinne er siktet for drapet.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Ken Olav Warth er forsvarer for den 42 år gamle mannen som er varetektsfengslet for drap på Asbjørn Marelius Hansen (66) i en kommunal bolig i Tromsø på formiddagen 24. desember i fjor.

– Han har gitt en uforbeholden forklaring til politiet, i det ligger det i kortene at han har forklart å ha forvoldt en annen manns død, sier Warth til NRK.

– Betyr det at din klient erkjenner å ha tatt livet av Asbjørn Marelius Hansen?

Det er få andre som kan ha gjort det, når min klient erkjenner det han har gjort, sier han.

Likevel erkjenner ikke mannen straffskyld. Mannens forsvarer sier det kan være snakk om nødverge, og at det også vil være en mulighet at hans klient er strafferettslig utilregnelig.

Mannens samboer, som også er datteren til den drepte, en 38 år gammel kvinne, ble i dag fredag løslatt fra varetektsfengsel. Hun er fremdeles siktet for medvirkning til drap. Politiet vurderer forløpende om siktelsen mot kvinnen skal frafalles.

– Vi har valgt å ikke begjære videre varetektsfengsling for kvinnen. I det ligger det at etterforskningen ikke har gitt styrket mistanke mot kvinnen, sier politiadvokat Aase Widding i Troms politidistrikt til NRK.

Oppnevnt psykiatrisk sakkyndige

Nord-Troms tingrett har oppnevnt psykiatrisk sakkyndige som skal vurdere om de to siktede er strafferettslig tilregnelig. Den siktede mannen har tidligere vært tiltalt i Nord-Troms tingrett. Der ble han erklært strafferettslig utilregnelig.

Det var 24. desember 2013 at politiet fikk flere oppringninger fra de tre som var i den kommunale leiligheten på Tromsøya der drapet skjedde. Første oppringning kom klokka 07.00 om morgenen. Først klokka 08:30 kom politi og ambulanse til stedet. Der fant de en mann som var død av det politiet omtaler som stump vold.

Les også: To personer siktet for drap

Spesialenheten for politisaker vurderer nå om de skal granske det som skjedde, og om politiet burde rykket ut på disse meldingene. Spesialenheten har hørt disse lydloggene, men vil ikke ovenfor NRK fortelle noe om innholdet.

Gjennomgår lydlogger

Også politiet i Tromsø har gått gjennom disse lydloggene, men vil heller ikke kommentere innholdet før Spesialenheten har vurdert om de skal granske politiet i Tromsø.

– Jeg har lest lydloggene, de er en del av etterforskninga for å danne oss et bilde av det som skjedde på julaften.

Mannen som fortsatt er varetektsfengslet bodde sammen med kvinnen i den kommunale boligen. De var ikke formelle samboere, men politiet sier de var kjærester. Mannen har tidligere bodd på en annen institusjon for rusmisbrukere.