Hopp til innhold

Innkalte til hastemøte etter lønnsvedtak: – En kalddusj i julegave

Fagforeningene i Båtsfjord reagerer sterkt på at godtgjørelser for ansiennitet og kompetanseløft ble kuttet få dager før jul. Ordføreren sier det ikke var satt av penger i budsjettet, og kaller forgjengerens lønnspolitikk for uansvarlig.

Båtsfjord vinter 2019
Foto: Frida Ravna Rømo / NRK

– Dette er en virkelig kalddusj i julegave til de ansatte i Båtsfjord kommune, mener nestleder i Fagforbundet Båtsfjord, Ståle A. Olsen.

Onsdag ble kommunestyret i Båtsfjord enige om at de kun har penger til å betale garantilønnen som blir gitt sentralt.

Dette betyr at kommunen ikke vil gi ekstra tillegg for blant annet ansiennitet, høyskole og kompetanse. Noe som vekker sterke reaksjoner blant de ansatte.

Ståle A. Olsen redaksjonskomiteens leder for det felles medlemsmøte med medlemmer fra Fagforbundet, Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet i Båtsfjord.

Ståle A. Olsen er nestleder i Fagforbundet i Båtsfjord.

Foto: Lill-Tove Ottesen

Torsdag innkalte derfor Fagforbundet, Sykepleierforbundet og Utdanningsforbundet i Båtsfjord til hastemøte.

– Disse tilleggene er ikke noe som man plutselig bare kan bake inn i minimumslønnen for å få kommuneregnskapet i balanse, sier Olsen.

– Dette er noe vi har arvet

Han frykter vedtaket vil ødelegge for rekrutteringen til kommunen.

– Hvis Båtsfjord kommune kun skal tilby minstelønn vil de ikke bli veldig attraktive på arbeidsmarkedet. I tillegg tror jeg terskelen for å søke seg bort for dagens ansatte vil bli veldig lav.

Båtsfjord-ordfører Ronald Wærnes (Sp) sier han forstår at saken vekker reaksjoner, men mener det blir feil å bruke ord som «minstelønn».

– Vi har lønnsvilkår som er på høyde med sammenlignbare kommuner. Men jeg forstår reaksjonene, og synes det er forferdelig trasig at vi må ta en slik avgjørelse 18. desember.

Selv sa Wærnes fra seg godtgjørelser som ordfører. Til sammen utgjør det 210.000 kroner.

– Jeg sa fra meg 50.000 kroner av godtgjørelsen min på det samme møtet. I tillegg har jeg sagt fra meg styreverv , som det tidligere kommunestyret der ordføreren hadde den ene stemmen som ga flertall, på 160.000 kroner.

– Det er viktig å presisere at ingen av de ansatte i kommunen går ned i lønn som følge av vedtaket vi gjorde.

Wærnes overtok som ordfører i kommunen etter valget i høst, og mener det nåværende kommunestyret har arvet en uansvarlig lønnspolitikk.

– Lønnspolitikken har ikke vært bærekraftig. Jeg synes det er betenkelig å se hvordan politikken tidligere har blitt ført. Man har fått opparbeidet seg forventninger og goder som ikke er legitime.

– Det er i strid med all fornuft at vi skal gi et tillegg som det ikke er satt av penger til i lokale forhandlinger. Forutsetningen for lønnsøkningen på 3,2 prosent som er vanlig i hele landet er at det ikke skulle gis lokale tillegg.

Ordfører Ronald Wærnes

Ordfører i Båtsfjord, Ronald Wærnes, mener det forrige kommunestyret hadde en uansvarlig lønnspolitikk. – Det er i strid med all fornuft at vi skal gi et tillegg som det ikke er satt av penger til i lokale forhandlinger.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Vurderer rettslige skritt

Tidligere ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen, henviser til Båtsfjord Arbeiderpartis siste Facebook-innlegg for kritikken fra sittende ordfører.

Olsen i Fagforbundet sier de nekter å gi seg i denne saken, og utelukker ikke rettslige skritt.

– Denne kampen skal vi ta. Det kan ikke være sånn at man bare kan kaste avtaler og protokoller på havet på slutten av året når man har brukt for mye på andre ting.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark