Dette er de nye smittevernreglene i Tromsø

Tirsdag vedtok formannskapet i Tromsø kommune å lette på smittevernreglene. Nå slipper du blant annet munnbind på utesteder.

Tromsø

De nye reglene gjelder til 14. desember.

Foto: Bernt Olsen / Bernt Olsen

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I begynnelsen av november innførte Tromsø kommune ekstraordinære lokale tiltak for å dempe smittepresset. De strenge reglene har blitt stående siden.

I formannskapsmøtet tirsdag vedtok kommunen å lempe på flere av dem.

Det blir slutt på kravet om bruk av munnbind på uteplasser og restauranter. Dermed vil det ikke lenger være nødvendig å ha på seg munnbind når man beveger seg i lokalet, slik den gjeldende forskriften har pålagt.

Det samme gjør begrensningen på maks hundre personer på privat sammenkomst.

Samtlige kommunestyrerepresentanter stemte også for varaordfører Marlene Bråten (Sp) sitt forslag om å fjerne anbefalingen til serveringssteder om å sikre bordplassering til alle gjester.

Tirsdag testet 64 personer i Tromsø kommune positivt for koronaviruset. Det er en oppgang i forhold til forrige uke hvor smittetallene lå stabilt på rundt 45–50 tilfeller om dagen.

– Smitten i Tromsø har falt betraktelig, og nå begynt å flate ut. Hva som gjør at smitten ikke fortsetter å falle, er vanskelig å si, men det kan ha sammenheng med at smitten stiger andre steder i landet, sier smittevernoverlege Trond Brattland.

Se formannskapet her:

Krav om vaksinasjon

Tirsdag morgen møtte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) kommuneoverlegene og statsforvalterne fra hele landet på Teams.

– Alle landets kommuner skal sørge for vaksinering, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Under dagens orientering til Stortinget sa statsministeren at alle over 18 år skal få en tredje dose før påske, og at dette er kommunenes ansvar å gjennomføre.

Han erkjente at sykehussektoren ikke har fått tilført nok midler over flere år, og at intensivkapasiteten ikke er god nok. Det er mangelen på kvalifisert personell som er den største utfordringen.

– De nasjonale koronatiltakene er som forventa, sier ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (Ap).

Regjeringen innfører nå nye tiltak om karanteneplikt og isolasjon uavhengig av vaksinestatus, samt anbefaling om munnbind der man ikke kan holde avstand.

– Det som skaper spenning er det nye muterte viruset fra Sør-Afrika. Det er viktig å få oversikt over konsekvensene av den, og for hver uke som går, får vi mer informasjon, sier Wilhelmsen.

Tromsø 20200803. Ordfører i Tromsø Gunnar Wilhelmsen med pressekonferanse om situasjonen ombord i Hurtigruteskipet Roald Amundsen som ligger til kai i Tromsø.Kommuneoverlege i Tromsø Kathrine Kristoffersen th.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen venter fremdeles på nyheter fra regjeringen om koronasertifikatet.

Foto: Terje Pedersen/NTB

Munnbindkrav

Kommunens administrasjon foreslår samtidig at kravet om munnbind på butikker og kjøpesenter videreføres i to uker.

Munnbind fungerer best når de smittede har den på. Vi er mest bekymret for de sårbare som er nødt til å gå på butikken og ta bussen, og derfor har vi krav om munnbind der, sier smittevernoverlege Trond Brattland.

Han sier at det derfor er opp til den enkelte å selv velge å ta en ekstra risiko ved å gå på byen.

Forrige uke sa politikerne i Tromsø nei til å innføre koronasertifikatet på grunn av mangelfullt personvern. Kommuneadministrasjonens vurdering er at det fortsatt ikke vurderes som klar.

Wilhelmsen fulgte spent med på om det kom noe nytt om koronasertifikatet under orienteringen til Stortinget tirsdag.

– Jeg hadde regnet med, og håper at det snart kommer noe nytt. I Europa har de fått på plass en løsning som skjuler helseopplysningene, for det er det som er viktig, sier Wilhelmsen.

13 innlagt på UNN

Tirsdag er det 13 innlagte koronapasienter på Universitetssykehuset Nord-Norge, to i Narvik og 11 i Tromsø. Det er en nedgang på fire personer siden fredag forrige uke.

– Det som er fint for Tromsø nå er at vi har reduserte innleggelser og har fått kontroll, sier Gunnar Wilhelmsen.

Han regner med at det nå blir flertall for å oppheve tiltak for antallsbegrensninger slik at konserter kan gjennomføres. Det begrunner han med at innleggelsestallene på UNN har gått ned.

– Det er jo derfor vi har tiltak: for ikke å belaste UNN. Innbyggerne har vært gode til å følge reglene, sier ordføreren.

Nå mener han at det viktigste er å øke vaksinasjonsgraden for de over 65 år.

– Det er nemlig de over 75 som blir lagt inn på intensiven, og får vi til en dose på de over 65, vil det redusere innleggelsene. Det er jo det viktigste vi gjør: å ha en balanse mellom sykehusene, innleggelsene og helsetjenestene i kommunen.

Smittevernoverlege Trond Brattland sier at de sliter med å få ut tall fra UNN. Det må hentes ut manuelt, og Brattland poengterte at det er nødvendig for formannskapet å ha et riktig tallgrunnlag før de eventuelt kan fatte nye tiltak.

Flere av kommunestyrerepresentantene reagerte på at det er vanskelig å få ut tallene.

Intensivavdeling ved UNN Tromsø.

Mandag er det 14 innlagte koronapasienter på Universitetssykehuset Nord-Norge, to i Narvik og 12 i Tromsø.

Foto: UNN

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 21.01.2022
89 733
Smittede siste 7 dager
230
Innlagte
1 414
Døde
4 306 412
Vaksinerte