Hopp til innhold

Hjemmeundervisning for alle elever i videregående skole i Troms og Finnmark

Håpet er å stoppe noe av smittespredningen i fylket, og å avhjelpe kollektivtrafikken. – Lite vits når det er lite smitte, mener Hammerfest-ordfører.

TRUSLER MOT SKOLE I TROMSØ

De videregående skolene skal i all hovedsak gjennomføre opplæringen digitalt og elevene skal ikke møte på skolen. Her fra Kongsbakken videregående skole.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Det er en presset situasjon for dem som analyserer og smittesporer i Tromsø. Bare her testes 3000 elever akkurat nå, sier divisjonsdirektør for næring og kompetanse i Troms og Finnmark fylkeskommune, Børre Krudtå.

På grunn av regjeringens nye innstrammende smittevernføringer nasjonalt, og de siste dagers erfaring med smittespredning, har Troms og Finnmark fylkeskommune besluttet å gå over til digital opplæring.

Dette gjelder for alle videregående skoler i fylket, fra mandag. Undervisningen vil foregå digitalt i minst to uker framover.

– Hensikten er å ta et samfunnsansvar ved å bidra til mindre mobilitet og mulig skjult smittespredning, samt redusere trykket på smittemyndighetenes smittesporing- og testarbeid, sier Krudtå.

– Ikke veldig effektivt

Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) mener derimot det er lite vits i å innføre hjemmeundervisning for elevene på videregående skole i Finnmark.

Hun mener et slikt tiltak verken er veldig effektivt eller målrettet.

– Vi ønsker å se på andre tiltak enn å stenge skoler. I Finnmark, og Hammerfest spesielt, så ser ikke vi at vi har noe smitte på videregående skole.

Marianne Sivertsen Næss, ordfører i Hammerfest

Ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss, er uenig i tiltaket om digital undervisning.

Foto: Allan Klo / NRK

Krudtå sier de kunne valgt å gjøre forskjell på Finnmark og Troms, men at de har vurdert at dette er et bedre tiltak.

– Vi har valgt å gjøre det samme som Viken, som også har en del distrikter. Ungdommen er såpass mobil at de flytter på seg i ganske stor omkrets. Derfor har vi valgt å gjøre det likt for alle skolene i fylket, sier han.

Unntak for enkelte elever

Han understreker at de ikke har stengt de videregående skolene, men at de i all hovedsak skal gjennomføre opplæringen digitalt og elevene skal ikke møte på skolen.

– Unntaket er elever med spesielt behov for tilpasset opplæring, særskilt sårbare elever og praktiske fag der noe fysisk oppmøte er ønskelig og nødvendig. Dette må vurderes ved den enkelte skole, sier Krudtå.

Alta videregående skole

Divisjonsdirektøren er nøye med å understreke at dette ikke innebærer at de videregående skolene stenges. Her fra Alta videregående skole.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Smittesituasjonen er ulik i de ulike kommunene i Troms og Finnmark.

Kollektivtrafikk og videregående opplæring er tilbud som elever, på tvers av kommunegrenser i Troms og Finnmark, benytter seg av.

– Derfor kreves det tydelig koordinering fra fylkeskommunens side, sier Krudtå.

Han utelukker ikke at tiltaket kan vare lenger enn to uker.

– Tiden vil vise hvordan situasjonen endrer seg.

– Ganske tungt

Tony Pedersen er en av elevene som må forberede seg på hjemmeundervisning. Han går på Alta videregående skole i Finnmark.

Pedersen synes hjemmeundervisning har sine fordeler og ulemper, men legger ikke skjul på at han helst skulle vært på skolen.

– Det er ganske tungt. Det å sitte foran en skjerm hele veien, gjøre lekser og ikke være sosial med de andre. Men jeg bor i Øksfjord, og ikke Alta, så litt deilig er det å være hjemme og.

Tony Pedersen henter bøkene fra skapet sitt.

Tony Pedersen henter ut bøkene fra skapet på skolen i Alta. Nå er han klar for to uker med hjemmeundervisning.

Foto: Wibeke Bruland / NRK

Massetester elevene

Denne uken startet helsepersonell testingen av samtlige elever på Kongsbakken og Tromsdalen videregående skole i Tromsø. Resultatene herfra viser at det er mye ukjent smitte i omløp.

Det er også smitte ved andre skoler i byen.

– Vi ønsker også å bidra til mindre smittespredning blant ungdom og fra ungdom og videre til andre, sier Krudtå.

Testing av skoleelever ved Kongsbakken videregående skole

Elevene ble testet på skolen de går på, for å hindre trykket på koronasenteret. Nå har Tromsø kommune opprettet et drop-in testsenter i Tromsdalen.

Foto: Marita Andersen / NRK

Ordfører Gunnar Wilhelmsen i Tromsø beskrev torsdag situasjonen i Nord-Norges største by som alvorlig. Men han oppfordret folk til å bevare fatningen, og å ikke klandre ungdommen for smitteutviklingen.

– Selv om vi står i en vanskelig situasjon, må vi prøve å bevare roen. Mange føler usikkerhet og noen er kanskje redde. Det skjønner jeg veldig godt. Vi må leve med litt uvisshet i en periode, men vi må hjelpe hverandre. Vi må passe på de sårbare rundt oss. Ring en som har det tøft og blir mye alene i disse tider, oppfordrer Wilhelmsen.

Fredag åpnet det et nytt drop-in testsenter i Tromsø: