Hopp til innhold

Inkassoalarm blant unge familier: – Det er veldig urovekkende

Ifølge inkassoselskapet Kredinor er inkassosaker på boliglån hos unge familier mer enn doblet på ett år.

DNB

DYRTID: Renteøkningene biter og mange kutter i matbudsjettet for å få endene til å møtes.

Foto: William Jobling / NRK

Økte lånerenter svir mer enn noen gang. En ny rapport viser også at over dobbelt så mange husholdninger i dag er «ille ute» eller «sliter», sammenlignet med 2021.

Et selskap som har merket dette er inkassoselskapet Kredinor. Der har inkassosakene på boliglån hos yngre folk mer enn doblet på ett år.

Kommunikasjonssjef Jon Berge forklarer at det generelt er hele befolkningen som sliter, men spesielt de unge.

Sammenligner man inkasso på boliglån fra januar til august i år, med samme periode i fjor, så var det en 35 prosents økning for alle.

– Men for de unge under 33 år var økningen på 120 prosent, sier Berge.

Berge frykter situasjonen kan bli verre.

Det er veldig urovekkende. Vi har nok ikke sett det endelige resultatet av den perioden vi er inne i nå. Utover høsten og vinteren kan dette bli ganske ille for mange, sier Berge til Helgemorgen.

 Kommunikasjonssjef i Kredinor, Jon Berge

Jon Berge, Kommunikasjonssjef i Kredinor, sier at inkassosaker på boliglån hos yngre er mer enn doblet på ett år hos Kredinor.

Foto: Kredinor

Unge familier sliter

Nylig kom en rapport fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO som viser at 150.000 husholdninger i Norge er økonomisk «ille ute».

I denne gruppen svarer 58 prosent at de har kuttet ned på matforbruket for å få råd til strømmen. 72 prosent har redusert sosial omgang.

SIFO-forsker ved OsloMet Christian Poppe, sier det er særlig unge husholdninger som sliter med høye boliglån.

– De har ofte lav inntekt og ustabil inntekt. I tillegg sliter de ofte med usikret kreditt. Det vil si at man tar opp forbrukslån og bruker kredittkort for å holde seg flytende.

Christian Poppe sier at generelt er det mellom 8 og 9 prosent som misligholder boliglånene sine i dag.

Ny SIFO-rapport: 153.000 husstander er «ille ute»

Mange tar kontakt for å få råd

Sindre Tuv er student ved Norges Handelshøgskole. Han jobber også frivillig ved Økonomiformidlingen som er en er studentdrevet gratis økonomisk rådgivning. På Helgemorgen lørdag formiddag forteller han at mange tar kontakt for å få økonomiske veiledning.

Sindre Tuv, student ved Norges Handelshøgskole jobber også frivillig ved Økonomiformidlingen som er et studentdrevet gratis økonomisk rådgivning.

Sindre Tuv, student ved Norges Handelshøgskole jobber også frivillig ved Økonomiformidlingen som er et studentdrevet gratis økonomisk rådgivning.

Foto: privat

– Vi har et bredt spekter av utfordringer. Vi får henvendelser ukentlig fra folk som har inkasso på kredittkort, på eldre forbruksgjeld. Men også utfordringer med å etterbetale restskatten som de har opparbeidet seg over tid.

Tuv sier hjelpen ofte handler om å få en totaloversikt over den økonomiske situasjonen, og gi råd ut fra det.

Les også Ny rapport: Stadig flere nordmenn må velge mellom strøm og mat

Frivillige pakker matposer og organiserer mat fra Matsentralen på Evangeliesenteret.

Ønsker tiltak

Ikke siden 90-tallet har nordmenn brukt mer av inntekten på boliglån. Ifølge LO tilsvarer dagens rentebelastning en rente på 10 prosent på 90-tallet.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO, sier en veldig stor andel av familienes budsjett må gå til å betjene gjeld.

– De er nødt til å kutte ned på andre ting, for en del familier er det vanskelig. De er i en veldig sårbar og presset situasjon, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO til NTB.

Bjørnstad har flere ganger kritisert Norges Bank for å øke rentene for mye, og reagerer på at sentralbanken har varslet nok en renteøkning i desember.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom LO, intervjues av NRK

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO, sier en veldig stor andel av familienes budsjett nå går til å betjene gjeld.

Foto: LO

– Norges Bank vurderer at de er nødt til å øke rentene for å bekjempe inflasjonen. Folk med gjeld blir da styringsparameteren i den økonomiske politikken, og det vil ha uheldige konsekvenser, sier Bjørnstad.

Han ber om tiltak fra regjeringen i statsbudsjettet som kommer i neste uke, og trekker fram bostøtteordninger og økt barnetrygd som eksempler på mulige tiltak.

– En ting er de som har lån og eier egen bolig. Men vi ser jo også at leieprisene for dem som ikke eier egen bolig, også skyter i været. Det er ikke noen bedre situasjon for dem.