Hopp til innhold

Ingen tegn til fiendtlig overtagelse av norsk betongbedrift

Ølen Betong fortsetter drifta i Murmansk, selv om direktør Atle Berge er nektet innreise til Russland. Utenriksdepartementet venter fortsatt på en forklaring fra russiske myndigheter.

Ølen betong i Murmansk

Virksomheten går som normalt ved fabrikkanlegget til Ølen betong i Murmansk. Det selv om direktør Atle Berge er nektet innreise i 10 år, etter spionanklager.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Litervis med fersk sement blir sluppet ned i en sirkulerende trommel på en ventende betongbil. Det er full aktivitet her på Ølen Betongs fabrikkanlegg i Murmansk. I over en måned har Alexey Koudrenko vært fungerende sjef på anlegget som er bygd opp av den norske gründeren Atle Berge.

– Det var en vanskelig avgjørelse for det er en veldig hard jobb. Atle Berge er nesten en uerstattelig person, men jeg gjør mitt beste for å fylle denne stillingen, sier Koudrenko da han viser NRK rundt på fabrikkområdet.

Ølen betong

I over en måned har Alexey Koudrenko assistert som sjef på Ølens betongs anlegg i Murmansk. Han har daglig kontakt med Atle Berge som nå styrer virksomheten fra Norge.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Atle Berge styrer nå betongfabrikken fra Norge, etter at han i juli ble stanset av Russlands sikkerhetsmyndighet (FSB) på Storskog og anklaget for spionasje. Berge er nå nektet innreise til Russland i ti år.

Venter på en begrunnelse

Atle Berge avviser alle anklager som har kommet mot han. Utenriksdepartement har gjentatte ganger tatt saken opp med russiske myndigheter både i Murmansk, Oslo og Moskva, men foreløpig venter de på svar om hvorfor Berge er nektet innreise.

Generalkonsul Ole Andreas Lindeman ved Norges generalkonsulat i Murmansk mener saken er beklagelig, også for Murmansk fylke.

– For økonomien i Murmansk, og for ledelsen i Murmansk som ønsker å tiltrekke seg utenlandske investorer, så er dette svært beklagelig. Vi får håpe Ølen betong klarer å videreføre driften inntil videre, også vil jeg legge til det aller viktigste: at denne saken snart skal løse seg, sier han.

Håper situasjonen bedrer seg

Ølen Betong har slått seg stort opp i Russland med leveranse av betongelementer til Jamalhalvøya og verdens største gassfelt. Selskapet snuser også på flere andre store kontrakter, som kan være innen rekkevidde. Bedriften satser tungt og har utvidet sitt samarbeid med selskapet Novatek, Russlands største selskap innen produksjon av naturgass.

Murmansk

Flere norske bedrifter har forlatt Murmansk og Russland de siste årene, etter at det ble vanskeligere å drive næringsliv i landet.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Nå pågår et prosjekt der det blir testet nye typer betong. Ølen Betong håper å levere til Belokamenka-prosjektet, en fabrikk som skal bygge flytende naturgass-fabrikker i Murmanskfjorden.

Selskapets suksess i Russland har blitt antydet som årsak til at Atle Berge er nektet innreise, men foreløpig er det ingen tegn til noen fiendtlig overtagelse av fabrikken i Murmansk.

Situasjonen er imidlertid alvorlig og blir av norske næringslivsinteresser beskrevet som «et tilbakeslag for norsk-russisk næringslivssamarbeid». Enn så lenge fortsetter driften som normalt, men de ansatte er urolig for framtiden.

– Det er en ny virkelighet som vi må tilpasse oss, for det vil nok fortsette slik en stund framover, men jeg håper vi før, eller senere kommer tilbake til en normalsituasjon, sier Alexey Koudrenko.