Ingen penger til Storskog: – Løftebrudd fra regjeringen

Storskog grensekontrollsted i Finnmark er ikke nevnt i forslaget til neste års statsbudsjett. Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen mener regjeringen bryter sine egne løfter.

Storskog grensekontrollsted

Regjeringen bevilger ikke penger til bygging av ny stasjon på den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark i 2017.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Jeg tror at man fra nasjonalt nivå ikke har en forståelse av hva det vil si å ha en grense mot Russland. Jeg er veldig lei meg for at man ikke tar dette på alvor, men lar grensa mot Russland være i den forfatningen den er, sier Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen (Ap) til NRK.

Rune Rafaelsen

Rune Rafaelsen, ordfører Sør-Varanger.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Har vært utredet

I forslaget til statsbudsjett, som regjeringen Solberg la fram torsdag, er det ikke satt av én eneste krone til Storskog grenseovergangssted i Finnmark – Norges eneste grensepasseringssted til Russland.

Planer om utbedringer på Storskog har vært på bordet helt siden regjeringen Stoltenberg kom til makten i 2005.

Men i en såkalt konseptvalgutredning fra høsten 2015 anbefales det å ikke bygge en ny stasjon på Storskog, men heller foreta mindre utbedringer.

– Bryter sine løfter

Rafaelsen mener regjeringen nå bryter sine egne løfter fra erklæringen Høyre og Frp signerte på Sundvollen i 2013.

– Ditt eget parti satt jo i regjering i åtte år uten å bygge en ny grensestasjon på Storskog. Det blir ikke lett å skylde på dagens regjering?

– Nei. Situasjonen for åtte år siden er ganske forskjellig enn det den er i dag. Men jeg skal ikke sette meg på en høy hest. Men det er en nasjonal oppgave å få på plass en ny grensestasjon. I regjeringserklæringen fra 2013 står det jo også at det skal bygges en ny grensestasjon, sier Rafaelsen.

– Du mener altså at dette er et løftebrudd?

– Ja, med tanke på det som står i regjeringserklæringen er dette er klart løftebrudd, sier Rafaelsen.

– Den vil komme når vi får det til

I regjeringsplattformen heter det at regjeringen vil «utvide åpningstidene og kapasiteten ved grensestasjonen på Storskog».

Frank Bakke-Jensen

Frank Bakke-Jensen, stortingsrepresentant for Høyre.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Og en ny stasjon på Storskog er under arbeid, sier stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen (H).

– Vi overtok en skisse (fra den forrige regjeringen, red. anm.) som ikke holdt mål. Man gjør nå vurderinger med tanke på størrelse, behov, utforming. Og så får man tro at når man er ferdig med det arbeidet vil også bevilgningen komme til ny stasjon.

– Rune Rafaelsen beskylder regjeringen for løftebrudd. Hva er din kommentar til det?

– Jeg registrerer at Rune Rafaelsen tar på seg jobben med å tolke regjeringsplattformen fra 2013. Jeg tror det at vi som utarbeidet plattformen kan den bedre enn Rafaelsen. Vi forsøker å få på plass en stasjon på Storskog. Og den vil komme når vi får det til.

– Så du er ikke enig i at dette er løftebrudd?

– Nei.

Nevnes i 2016, ikke 2015

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre besøkte Storskog i fjor høst under asylkrisen.

Til Finnmarken sa Støre at han ville ta opp den manglende utbedringen av Storskog i Stortinget.

I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett for 2016 settes det av totalt 52,4 millioner kroner til «byggeprosjekt Storskog».

I alternativt 2015-budsjett er ikke Storskog nevnt med ett eneste ord.

– Hvorfor er det viktig å få på plass en ny stasjon på Storskog, Rafaelsen?

– Russland er en nabo som vi må ha et godt forhold til. Det er i interessen til næringslivet å øke samarbeidet med Russland, og da må vi ha en grensestasjon som er tilpasset. Derfor må dette komme på plass så raskt som mulig, sier Rafaelsen.

Støre på Storskog grensekontrollstasjon

Rune Rafaelsen var med da tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte Storskog grenseovergangssted i fjor høst. Her fotografert sammen med politimester Ellen Katrine Hætta.

Foto: Amund Trellevik/NRK