Hopp til innhold

Ingen nye koronasyke – men utbruddet er ikke over i Hammerfest

Ingen nye koronasyke er registrert i Hammerfest siste døgn. Men det kommer trolig flere i dagene framover, sier ordfører Marianne Sivertsen Næss.

Torsdag klokken 10.00 informerte Hammerfest kommune om koronautbruddet på en pressekonferanse.

Hammerfest kommune holdt sin daglige oppdatering om bølgen av koronasmitte klokka 10. Se opptaket ovenfor.

– Det er gledelig å kunne meddele at det er ingen nye tilfeller fra i går. Det er vi veldig glade for, sier ordføreren.

Fasiten er dermed fortsatt at det er 25 personer i Hammerfest med påvist koronasmitte. Av dem er 15 helsepersonell.

Kommunen er à jour med sporingen av mulige smitteveier. 194 personer er i karantene etter at de har hatt nærkontakt med antatte smittekilder. I tillegg er det sporet 21 nærkontakter i andre kommuner.

Marius Heitmann

Koronautbruddet i Hammerfest har påvirket hverdagslivet. Marius Heitmann er daglig leder ved Fresh Café og Bar i Hammerfest. Han har nesten ikke hatt gjester den siste uka.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Blir syke i karantene

Ordføreren understreker at smitteutbruddet neppe er over.

– Vi forventer flere positive svar denne uken. Vi ser at en del av dem som er i karantene, utvikler symptomer. Derfor er det så utrolig viktig å overholde karanteneplikten. Jeg kan ikke få presisert det godt nok. Det er flere nærkontakter som har testet negativt, men utvikler symptomer mens de er i karantene, sier Sivertsen Næss.

Det ble testet 151 personer i går, de aller fleste sykehusansatte som verken har symptomer eller er nærkontakter.

Marianne Sivertsen Næss

Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss venter flere positive koronatester i tiden som kommer.

Foto: Allan Klo / NRK

Leiligheter til isolerte

Ordføreren ber også innbyggerne tenke igjennom hva de gjør hvis de får smitte i familien.

– Klare man å isolere den som er smittet? Har man alternative steder man kan bo?

Hvis man ikke kan isolere seg i eget hjem, går det ut over de andre som er der. Nedtellingen på de ti dagene med karantene starter ikke før den smittede er helt fri for symptomer, understreker Næss.

– Det kan bli lang tid å være hjemme for øvrige husstandsmedlemmer.

Kommunen har gjort klar leiligheter som et alternativ for dem som ikke har mulighet til å isolere seg hjemme. Så langt har de kapasitet.

Ja til konsert, tvil om Halloween

En avdeling ved en barnehage i byen måtte stenge fordi flere ansatte med symptomer på luftveisinfeksjoner er pålagt å holde seg hjemme.

Ordføreren ber nå folk om å være forsiktige i alt de foretar seg.

– Sykehuset er hardt berørt av smitteutbruddet. Å belaste akuttberedskapen minst mulig er veldig viktig nå. Risikofylt adferd bør man holde seg langt unna, sier Sivertsen Næss.

Kommunen har fått spørsmål om det er trygt å markere halloween. De vil avvente før de gir tydelige råd om knask eller knep.

– Vi vet at mange barn går rundt til husene og ber om godteri. Det kan være utfordrende hvis vi fortsatt er i en situasjonen med økende smitte, sier Sivertsen Næss.

Oscar Danielson

Oscar Danielson får holde sin konsert på Arktisk Kultursenter fredag. Der er smitteverntiltakene gode, ifølge ordføreren.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

Kommunen vurderer løpende om det er nødvendig å begrense arrangementer. Så langt ser de ingen grunn til å avlyse konserter der publikum kan sitte rolig og holde avstand, som på Arktisk Kultursenter.

Det er også greit å ta med sine nærmeste for å spise på restaurant, sier ordføreren.

Munnbind på sykehuset

Finnmarkssykehuset har skjerpet smitteverntiltakene. Nå har det påbudt de ansatte å bruke munnbind ved alt pasientnært arbeid.

Det er også påbud om bruk av munnbind i samhandling med ansatte eller andre der det ikke er mulig å holde en avstand på to meter. Dette gjelder i hele helseforetaket, melder sykehuset.