Hopp til innhold

NVE: – Kan bli flere flommer i Koppangen

NVE har analysert prøvene de tok i Koppangen, og konkluderer med at det ikke er fare for leirras i området. Men innbyggerne i bygda kan vente seg mer flom i tida som kommer.

Flom

Koppangselva flommet over tidligere i sommer. Bygda risikerer flere slike hendelser denne sommeren.

Foto: Tommy Fagerborg

– Prøvene viser ikke tegn til leire eller kvikkleire, så det er ingen rasfare i området, sier Kjetil Hillestad, kommunikasjonsdirektør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.

Tirsdag fortalte ordfører i Lyngen kommune at NVE har tatt jordprøver i Koppangen, området som har blitt utsatt for flere flommer denne sommeren på grunn av det uvanlige naturfenomenet jøkulhlaup.

Prøvene ble tatt for å se om grunnen i området besto av leire eller kvikkleire, som kunne rase ut etter at de store vannmengdene har herjet Koppangen i sommer.

Jobber hardt for å sikre området

Tidligere i sommer måtte flere boliger evakueres på grunn av flommen. I denne omgangen er ett hus evakuert på ubestemt tid.

NVE forteller at de setter inn det de kan av mannskap for å sikre den lille bygda.

– Det er snakk om veldig store krefter i forhold til en normal flom. Dette fordi vannmengdene kommer så brått. Vi sliter med å lage konstruksjoner som er sterke nok mot vannet, sa sjefingeniør i NVE, Knut Aune Hoseth til NRK på tirsdag.

Møte med politi og kommunen

Det er forventet at de vil oppleve flere flommer av dette slaget i Koppangen i tiden fremover.

Torsdag skal NVE i et møte med Lyngen kommune og politiet for å gjennomgå de videre planene for å sikre bygda mot vannmassene.