Ingen av de visste om USAs nye radar i Vardø

De fem stortingspolitikerne fra Finnmark kjente ikke til at det skal bygges en ny amerikansk militær radar i Vardø før det ble kjent i media.

Kollasje

Hverken Frank Bakke Jensen, Kirsti Bergstø, Jan-Henrik Fredriksen, Helga Pedersen eller Kåre Simensen visste om USA sin nye radar i Vardø.

Finnmarksrepresentanten for Arbeiderpartiet og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, Kåre Simensen, ble kjent med saken på NRK sine nettsider.

– Det har jeg ikke vært kjent med. Jeg leste om saken i media i går, så det var mitt første møte med den beslutningen, sier Kåre Simensen i Arbeiderpartiet.

USA bygger ny radar i Vardø

Den nye radaren skal fungere sammen med det allerede eksisterende amerikanske radarsystemet Globus II.

Denne har vært kritisert for å være en del av det omstridte amerikanske rakettskjoldet – noe som gjentatte ganger har vært avvist av norske forsvarsministre.

Selv om Kåre Simensen ikke hadde fått informasjon om radaren, synes han ikke det er problematisk.

– Jeg føler ingen ubehag med at jeg ikke vet på detaljnivå hva og hvordan etterretningstjenesten arbeider, legger han til.

Spionbasen

Befolkningen i Vardø har den omstridte Globus II-radaren like innpå livet. Amerikanske Globus II skal være den mest nøyaktige radaren i US Air Force. Nå får norges østligste by en ny radar.

Foto: Odd Erik Sandbakken / NTB scanpix

På plass om tre år

Amerikanske sensorsystem i Vardø er det mest avanserte av sitt slag i hele verden, og har en rekke ganger skapt store konflikter både mellom Norge og Russland – og mellom USA og Russland.

Nå skal en helt ny amerikansk radar være på plass i løpet av en treårig byggeperiode.

Også de andre fire stortingspolitikerne fra Finnmark hadde ingen kunnskap om den nye radaren før det ble kjent i media.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, skriver i en SMS at hun ikke ser noe oppsiktsvekkende i det.

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, er av samme oppfatning.

– Vardø har hatt radarer i titalls av år, og det er slik sett ikke noe ny politikk i at man fornyer det radarsystemet som allerede er der og har vært i bruk i mange tiår, sier Fredriksen.