Hopp til innhold

– Bør kanskje finne seg noe annet å gjøre enn å rote med politikk

Ingalill Olsen og Aili Keskitalo i strupen på hverandre.

Ingalill Olsen og Ailo Keskitalo

Ingalill Olsen mener Ailo Keskitalo bør vurdere å finne seg noe annet å gjøre hvis hun ikke synes det er positivt at en finnmarking har fått innflytelse i samiske spørsmål på stortinget.

Foto: Fotomontasje: NRK

Det blir et nytt tilbakeslag for samiske rettigheter når Ingalill Olsen blir Arbeiderpartiets leder i kommunalkomiteen på Stortinget, mener gruppeleder i Norske Samers Riksforbunds sametingsgruppe Aili Keskitalo i NSR.

Aili vs Ingalill

LYD: Ingalill Olsen og Ailo Keskitalo møttes til debatt i radio. Programleder er Martin Steinholdt.

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo (NSR), mener arbeiderpartiet har en agenda for samiske saker.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Ingalill Olsen

Ingalill Olsen (Ap) mener Keskitalo bør se det positive i at en finnmarking får innflytelse.

Foto: Arbeiderpartiet/creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/deed.en
– Jeg kan ikke unngå å gjøre meg noen tanker om at det kanskje er et signal om at denne store bremsen vi har sett på samiske saker, spesielt rettighetssaker, i den siste tiden, den skal fortsette fra Arbeiderpartiets sides, sier Keskitalo.

– Bør kanskje finne seg noe annet å gjøre

Da Rigmor Aaserud ble utnevnt til statsråd for kirkesaker, måtte Arbeiderpartiet ha inn en erstatter i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Valget falt på Ingalill Olsen, som altså overtar jobben som fraksjonsleder i gruppa. Her vil hun blant annet jobbe med samiske saker. Hun svarer slik på Keskitalos utspill.

– Hvis hun ikke synes det er bra at noen fra Finnmark er kommet inn i en viktig komité og har fått en viktig plassering, da tenker jeg at hun kanskje bør finne seg noe annet å gjøre enn å rote med politikk. Innflytelse gjør en forskjell, og selv om jeg skal ha et perspektiv på hele landet er hjertet mitt i Finnmark.

Mener Ap har en agenda

Keskitalo gir seg ikke, og mener utnevnelsen av Olsen er et signal på at Arbeiderpartiet har en agenda for samiske saker.

Hun hevder Helga Pedersens siste grep som statsråd var å arkivere kystfiskeutvalget, og NSR-politikeren mener partiet har motarbeidet samiske interesser innenfor mineralloven.

– Vi noterte oss under valgkampen at Arbeiderpartiet, i alle fall i Finnmark, lot seg påvirke av Fremskrittspartiets reaksjonære samepolitikk, og at de gikk i konflikt med blant annet sin egen sametingsgruppe når det gjelder minerallovsaken.

Mener det er hersketeknikk

Olsen har tidligere sagt at folk i Finnmark ønsker å diskutere samiske spørsmål uten å bli stemplet som rasister .

– Jeg tror at en del samiske miljø på en måte har «nektet» andre å få lov til å diskutere samiske spørsmål. Aili er nå med på å sette en bremse; folk får ikke lov å diskutere dette. Jeg oppfatter det som hersketeknikk, og det tror jeg ikke tjener det samiske folk.