Hopp til innhold

Incestdømt fange rømte – Tatt etter et halvt år på rømmen

Mannen stakk av fra soning 22 april i år. I dag ble han pågrepet i Nordland etter et halvt år på rømmen.

Oslo lufthavn Gardermoen

Mannen ble i Nord-Troms tingrett dømt til fengsel i åtte år for overgrep mot sin egen datter og en annen jente.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Mannen fra Tromsø stakk av fra soning da han skulle overføres fra Vadsø til Bergen fengsel. Etter et halvt år på rømmen ble han pågrepet i Nordland.

Bistandsadvokaten er svært tilfreds med at mannen er pågrepet.

- Vi er veldig lettet over at han er pågrepet, sier bistandsadvokat for mannens datter, Cecilie Drechsler.

Han ble i november i fjor dømt til åtte års ubetinget fengsel for overgrep mot sin egen datter og en annen jente. Statsadvokaten ba om at han skulle idømmes forvaring.

22. april skulle han flyttes fra Vadsø til Bergen fengsel, og han ble sendt alene med fly. Da han mellomlandet på Gardermoen, stakk han av.

Flere i politiet har vært svært kritisk til at mannen fikk reise alene, også advokaten.

– Har lært av det som skjedde

Jorid Midtlyng er direktør i Kriminalomsorgen region nord, hun sier de har gjennomgått sine rutiner etter hendelsen, og vil blant annet stramme inn på hvilke fanger som får reise alene.

– I denne type overføringer må vi sikre mer bemanning. I tillegg skal vi tilføre mer juridisk kompetanse til de ansatte. Vi tar også inn over oss den alminnelige rettsfølelsen vi må gi folk. Vi ønsker at folk i samfunnet kan føle seg trygg på at vi ivaretar den nødvendige sikkerhet så langt det lar seg gjøre, sier hun til NRK.

– Er denne saken pinlig for dere?

– Til det vil jeg si at vi har mange vanskelige vurdering å ta. Jeg har stor respekt for de ansatte, så pinlig er det ikke. Likevel ser vi at vi må sørge for bedre sikkerhet, for jeg ser at vi har en del forbedringer vi må gjøre.

Siste fra Troms og Finnmark