I fjor brakk han nakken – i år kjører han ekstremrittet på nytt

I fjor brakk han nakken på to steder under terrengsykkelløpet Offroad Finnmark. Nå prøver han seg på ekstremrittet igjen.

Arnulf Nilsen måtte bryte Offroad Finnmark

Arnulf nilsen måtte bryte ekstremsykkelrittet Offroad Finnmark i 2009 etter en stygg velt.

Foto: Jørn Losvar

Brudd i to nakkevirvler, brudd i nesen og knuste tenner var resultatet etter en velt under fjorårets Offroad Finnmark-sykkelritt. Men det gikk heldigvis bra, og i år stiller Arnulf Nilsen til start igjen:

– Jeg bestemte meg ganske fort, – det her må jeg gjøre en gang til. Kanskje også siden jeg ikke kom i mål i fjor, så må jeg prøve en gang til.

Ekstremritt

Arnulf Nilsen (59) fra Alta gleder seg nå til å gyve løs på 70 mil på sykkelsetet over Finnmarksvidda. Offroad Finnmark er ekstremrittet av ekstremritt for syklister, og etter å ha syklet i nesten fire døgn – nærmest uten å hvile – gikk det galt i fjor.

– Vi kom over på en grusvei etter å ha syklet lenge på terreng. Jeg vil tippe farta var på 40 kilometer i timen da jeg traff en stein som stakk litt opp, og dermed fløy jeg over styret.

Kraftig smell

Arnulf ble slengt i bakken med stor kraft og kjente blodet piple fra munn og nese.

– Tenkte du selv at det var en alvorlig skade?

– Ja, trodde faktisk at det var verre enn det var. Det var nemlig en kraftig smell i det jeg landet på bakken. Men jeg kjente ikke så mye smerte.

Teamkameraten Tor-Oskar Thomassen fikk gitt Nilsen førstehjelp, før de syklet ned til nærmeste fjellstue. Nilsen, som ikke visste han hadde nakkebrudd, ønsket egentlig å sykle de siste milene videre inn til Alta, men det tillot ikke rittets lege.

– Man kommer inn i en slags rus når man har syklet og er varm. Da jeg kom til Gargia var det folk der som skjønte alvoret. Enda godt at det var noen fornuftige folk der, sier Nilsen

70 mil på 4 døgn

Arnulf Nilsen

Sykkelveteranen Nilsen håper å klare 700 kilometer på under fire døgn.

Foto: Gyda K. Hesla (NRK)

Arnulf Nilsen ble fraktet til Hammerfest sykehus og der ble det konstatert to brudd i nakken. Men, det var ikke farlige brudd, og allerede etter 14 dager var han tilbake på sykkelsetet. Nå er ambisjonen å klare løpet på under fire døgn. 70 mil i terreng på så kort tid er ingen spøk:

– Ja, hardt blir det, men det er gøy for det. Det er artig å se hvor mye kroppen tåler, og det er faktisk utrolig hvor lite hvile man trenger.

Sykkelsveteranen har blant annet syklet Birkebeinerrittet fire ganger, Kvænangsrittet ni ganger, og det lokale Alta-Kautokeino-rittet hver gang siden starten. Men favoritten er Offroad Finnmark, velt og nakkebrudd til tross:

– Først og fremst er det fantastisk med alle de frivillige som stiller opp for rittet.Og som syklist, så er det jo fantastisk å sykle på vidda.

– Spesielt når man kommer opp på fjellet hvor det er åpent, og man ser langt, langt av sted. Det var en enorm opplevelse å oppleve soloppgangen og høre fuglene begynne å kvitre når vidda våkner til live om morgenen.

Offroad Finnmark 2010 starter fredag 16. juli.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.