Hopp til innhold

Ikke lenger håp om å finne savnet besetningsmedlem i live

Leteaksjonen etter den savnede vernepliktige fra kystvaktskipet «Nordkapp» i Barentshavet er nå ikke lenger en redningsaksjon, men et søk etter en antatt omkommet.

KV Nordkapp

«KV Nordkapp» leter nå etter antatt omkommet besetningsmedlem i Barentshavet.

Foto: Forsvaret

Hovedredningssentralen Nord-Norge melder søndag formiddag at det ikke lenger er håp om å finne det savnede mannskapsmedlemmet på «KV Nordkapp» i live.

I hele natt har kystvaktskipene «Nordkapp» og «Barentshav» lett etter mannen som trolig har falt over bord natt til lørdag. «KV Nordkapp» befant seg da om lag 93 km nord-nordvest av Bjørnøya. Etter det gikk fartøyet ei strekning på om lag 130 km sørøstover, til en posisjon like øst av Bjørnøya.

De to kystvaktfartøyene fortsetter nå søket etter den antatt omkomne, mens de sivile fartøyene i området er dimittert. Ansvaret for søket ligger nå hos Nordland politidistrikt.

Besetningsmedlemmet ble meldt savna lørdag formiddag, og det ble umiddelbart satt i gang en storstilt leteaksjon med båter og fly, blant annet et fly fra Kystverket og et Orion-fly fra Forsvaret.

På grunn av siktproblemer har det bare vært søkt med skip i natt.

Mellom 15 og 20 sivile skip, i all hovedsak russiske fiskebåter, responderte på Mayday relay-meldinga som ble sendt ut, og de har deltatt i søket i tildelte søkeområder.

Takker fiskeflåten

– Vi er imponerte og svært takknemlige over denne responsen og overfor alle de fartøyene som gikk ut av fisket for å delta i søket. sier Frode Iversen.

Redningsleder Frode IVersen, HRS Nord-Norge

Redningsleder ved Hovedredningssentralen Nord-Norge, Frode Iversen.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

– Uten at vi hadde fått den responsen fra fiskeflåten i området, så hadde vi ikke vært i stand til å gjennomføre søket.

– Den savnede er et mannlig, vernepliktig besetningsmedlem som var om bord som en del av førstegangstjenesten, opplyser kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, Endre Barane.

Forsvaret har informert savnedes pårørende.