Hopp til innhold

– Du kan ikke forvente strakshjelp hvis du ringer politiet

Mange steder i Norge kan det ta politiet timesvis å nå deg hvis du trenger hjelp. Og hvis det ikke er fare for helsen din er det ikke sikkert du får hjelp i hele tatt.

Politi

Det var ingen på jobb ved politistasjonen i Vardø da en mann truet helsepersonell, og tok seg til rette på helsesenteret i Vardø. Politiet var en time unna, men var opptatt med andre ting.

Foto: Fredrik Norum / NRK

Natt til torsdag hentet ambulansen i Vardø i Finnmark en overstadig beruset mann. Mannen hadde sovet ute, og ble kjørt til helsesenteret.

Mannen oppførte seg utagerende mot ambulansepersonellet, og da de kom frem til helsesenteret fortsatte mannen sin utagerende oppførsel mot en sykepleier og ambulansepersonellet.

– Personen var utagerende, og det kan innbefatte mye det. Han var truende mot personellet, tok seg til rette og gjorde som han ville, sier operasjonsleder i Øst-Finnmark politidistrikt Sølve Johansen.

I tillegg til sin truende oppførsel hadde mannen blant annet urinert på golvet på helsesenteret.

– Det utviklet seg mot å bli en situasjon som personellet ikke hadde kontroll over, sier Johansen.

Fantes ikke tilgjengelig politi

Situasjonen i Vardø var alvorlig, men personellet på helsesenteret fikk ikke hjelp fra politiet. De måtte løse situasjonen selv, og det hele endte etter hvert med at ambulansepersonellet kjørte mannen hjem.

– Politiet var dessverre opptatt på annet hold, med en annen sak, og var derfor forhindret fra å kunne dra dit, sier Johansen.

Onsdag kveld var det ikke politi på vakt i Vardø. I nabobyen Vadsø hadde en patrulje såkalt reservetjeneste. De som har denne vakten blir kalt ut på jobb dersom situasjonen er alvorlig nok.

Men de som var på reservetjeneste i Vadsø var allerede opptatt med en annen sak. Og selv om de hadde vært tilgjengelige, ville det tatt dem minst en time å nå frem til helsesenteret i Vardø.

– Du kan ikke forvente strakshjelp fra politiet

Odd Børre Evensen

Odd Børre Evensen er hovedtillitsvalgt i Øst-Finnmark politidistrikt. Han er kritisk til måten politiet er organisert på. Han mener dagens ordning går ut over tryggheten til befolkningen.

Foto: Privat

– Du kan ikke lenger forvente å få strakshjelp hvis du ringer politiet, sier hovedtillitsvalgt Odd Børre Evensen i Øst-Finnmark politidistrikt.

Han jobber selv som operativ polititjenestemann i Vardø. Der har han jobbet de siste 17 årene, og kan fortelle at folks sikkerhet har blitt betydelig svekket i løpet av de årene.

– Da jeg begynte i politiet var det døgnbemanning i Øst-Finnmark. Ikke reservetjeneste. Ikke beredskap.

– I gamle dager ville de på helsesenteret fått øyeblikkelig hjelp. Nå deler Vadsø og Vardø på én reservetjeneste. Episoden i Vardø er skremmende, dette er en situasjon vi ikke skal ha i Norge. At en offentlig etat ikke får hjelp er under enhver kritikk – og dette må folk ta inn over seg.

Prioriterer knallhardt

I dag må politiet i store deler av Norge prioritere knallhardt hva de skal rykke ut på. Kravet er at politiets bemanning ikke skal gå på bekostning av «liv, legeme og helbred».

I Øst-Finnmark betyr det at politiet må la være å rykke ut på mange henvendelser. De som er på reservetjeneste må «spares», i tilfelle det skulle skje noe alvorligere.

Samtidig er avstandene så store at når politiet først rykker ut, da tar det opp mot to timer før de når frem. Og det er ikke særlig betryggende, mener Evensen.

– Man kan selv tenke seg hva som kan skje i løpet av to timer. Når folk ringer politiet trenger de hjelp der og da, og klarer ikke vi å stille opp på minutter kan det få katastrofale følger.

For innbrudd, vold, overgrep og den type hendelser som faller inn under begrepet «liv, legeme og helbred» pågår som oftest ikke i timevis. Det skjer i løpet av minutter.'

– Ikke like trygge som for 20 år siden

Situasjonen er den samme over hele landet, forteller Evensen. Han snakker ofte med de hovedtillitsvalgte i de andre politidistriktene, og de aller fleste forteller om lignende forhold – lange avstander og laber bemanning.

– Folk er ikke like trygge i Norge i dag, som de var for 20 år siden. Situasjonen vi opplever nå går ut over vår service til publikum, og publikums trygghet. De som ikke har opplevd dette selv tenker kanskje ikke over det, men de som har fått nei fra politiet føler seg ikke særlig trygge.

Ifølge Politiets fellesforbund stenger for øvrig 11 politidistrikter lensmannskontorer i sommer, mens fire distrikt opererer med reduserte åpningstider.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.