Hopp til innhold

I sjokk over valgresultatet: – Der forsvant Finnmark

Det blir ingen reversering av sammenslåingen mellom Troms og Finnmark.

Wenche Pedersen (Ap) og Hans-Jacob Bønå (H)

Gruppeleder for Vadsø Ap, Wenche Pedersen, frykter for fylkeshovedstadens fremtid. Her sammen med Høyre-ordfører Hans-Jacob Bønå.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Jeg tenkte: «Der forsvant Finnmark».

Slik reagerer Wenche Pedersen i Vadsø Ap på at det ikke blir en reversering av Stortingets vedtak om sammenslåing av Troms og Finnmark, slik de rødgrønne partiene lovte i valgkampen.

– Jeg var rett og slett lei meg i går, og det er jeg i dag også, sier Pedersen.

Fylkestinget i Finnmark er negativ til regionreformen, mens fylkestinget i Troms har vært positiv. Med et fortsatt blått flertall på Stortinget er det klart at fylkene nå blir slått sammen til én region.

Mister arbeidsplasser

– Vi frykter at vi ikke lenger blir herrer i eget hus. Den erfaringen vi har med sentralisering er at politisk makt og definisjonsmakt flyttes sørover, og det liker vi dårlig, sier Pedersen.

Hun viser til en rekke eksempler hvor Vadsø, som er fylkeshovedstaden i Finnmark, har mistet statlige arbeidsplasser. Senest med omlegginger i Skatteetaten hvor 25 arbeidsplasser forsvant.

– Det samme skjer i Fiskeridirektoratet og Statens vegvesen, og Nav har bestemt at hovedkontoret deres skal flyttes til Tromsø. Sakte, men sikkert, flyttes stillinger fra Vadsø, sier Pedersen.

Sammenslåing av Finnmark og Troms

Ser muligheter

Leder i Finnmark Høyre, Jo Inge Hesjevik, mener verken Vadsø eller Finnmark har noe å frykte. Heller tvert imot.

– Vi har en jobb å gjøre, både med å sikre arbeidsplasser i Finnmark og jobbe for nye oppgaver til den nye regionen. Det blir spennende og krevende, men jeg tror vi vil få et bedre resultat enn uten regionreformen.

Jo Inge Hesjevik

Jo Inge Hesjevik (H).

Foto: Allan Klo / NRK

– Men blir det tap av arbeidsplasser i Vadsø?

– Arbeidsplasser forsvinner og nye kommer til. Det skjer hele tiden i offentlig forvaltning. Vi skal få flere tjenester og nye oppgaver tilført regionen. Målet er flere arbeidsplasser i Vadsø, svarer Hesjevik.

Han ser bare muligheter med en ny storregion.

– Vi vil tale med én røst. Det betyr større slagkraft på områder vi vil kjempe for i nord. Da blir vi lettere hørt.

Viser til Trøndelag

Plassering av den nye regionhovedstaden og hva det nye storfylket skal hete blir også sentrale spørsmål.

Fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap), har brukt dagen etter valget til å berolige de ansatte om at det fortsatt er bruk for dem.

– Vi har bruk for de ansatte i både Troms og Finnmark til å bygge den nye regionen, sier han.

Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk (Ap).

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Ørnebakk er inspirert av sammenslåingen mellom Nord- og Sør-Trøndelag, og viser til at de ansatte i Steinkjer og Trondheim har fått beholde sine arbeidsplasser.

I motsetning til sin partikollega i Vadsø ser han positivt på det nye storfylket.

– Vi har ganske unike muligheter for å få med oss nasjonen på å bygge regionen videre. Jeg tenkte nok at «her kom det en mulighet», istedenfor at den forsvant.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark