Hopp til innhold

I raseri over nedleggelse: – Det første jeg tenkte var; helvete

Det sier hovedtillitsvalgt og leder av Gruveklubben på Svalbard, Rune Mjelde. Han er særdeles skuffet over gårsdagens utfall.

Runde Mjelde

Hovedtillitsvalgt og leder av Gruveklubben på Svalbard forteller at stemningen blant de ansatte er nedtrykt etter at det i går ble klart at regjeringen vil legge ned kulldriften i Svea og i Luncke-fjell.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

I går la regjeringen frem forslag om å legge ned kulldriften i Svea og i Luncke-fjell. Mange av de 100 ansatte i gruvedrifta på Svalbard går nå en usikker fremtid i møte.

– Det første jeg tenkte var; helvete. Vi har jo vært innom tanken at dette kunne skje, så helt overraskende var det jo ikke. Men beskjeden ble mottatt med stor skuffelse, sier Mjelde.

– Vil ha store konsekvenser

Driften i gruvene ble midlertidig stanset i 2016 som en følge av lave kullpriser og store underskudd i gruveselskapet Store Norske. Driftshvilen skulle vare i tre år. De siste månedene har kullprisen steget, og Store Norske ønsket derfor å starte opp driften igjen. Det kommer altså nå ikke til å skje.

– På lang sikt vil jo dette ha store konsekvenser. Vi hadde jo håpet at vi skulle få drive ut den gruva som står ferdig oppført. Da ville vi hatt litt lenger perspektiv på 10-12 år, sier Mjelde.

Stemningen blant arbeiderne i kulldriften på Svalbard er naturligvis nedtrykt.

– Man blir jo litt deprimert. Stemningen hadde vært adskillig bedre dersom utfallet hadde vært motsatt.

Frykter gruvekompetansen vil forsvinne

Nedleggelsen vil føre til at mange arbeidsplasser forsvinner. Mjelde mener dette vil få stor betydning for hele samfunnet på Svalbard.

– I tidligere stortingsmeldinger har det blitt sagt at det skal bli lagt til rette for et robust familiesamfunn. Men når det nå ikke tilrettelegges for helårlige arbeidsplasser, blir det vanskelig.

Mjelde mener det er et stort tap at kulldriften legges ned, og frykter nå at den kompetansen gruvedriften besitter vil forsvinne.

– Nå som vi har fått en avklaring, er det nok mange som kanskje ikke ser noen fremtid og vil følgelig forlate selskapet. Det er absolutt muligheter for det.

Mjelde forteller at fagforeningen nå vil gjøre alt de kan for å ivareta medlemmene, og vil passe på at alle avtaler blir overholdt fremover.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Nils-Ingar Aadne syntes at det var fantastisk å kunne løpe i Finnmarksnaturen.

Løp Sørøya på langs:– Sjelden at jeg har kriga så mye mot eget hode

Norges dykkeforbund fant store mengder dumpet fisk utenfor Stokmarknes i Nordland.

Fant dumpeplass etter turistfiskarar: Ønsker at turistkvoten blir fjerna

NASA BOOMS balloon skutt opp fra Kiruna, flyvende på blå himmel.

Gigantisk ballong i Nord-Noreg – skal til Nord-Amerika