Hopp til innhold

Kommunene er usikre på om de skal heise regnbueflagget: – Gjenspeiler de gamle holdningene

6. juni skal Nord-Troms Pride arrangeres for første gang. Nå går diskusjonen om kommunene skal flagge med regnbueflagget eller ikke. Uheldig og unødvendig, mener arrangørene.

Nord-Troms Pride-gruppa

MÅTTE SNU OM: PÅ grunn av koronautbruddet måtte arrangørene av Nord-Troms Pride snu om på planene, og lage et digitalt arrangement. Her er styret: Asgeir Fagerli Langberg (Til venstre), Agnete Båtnes Braaten, Eline Petrine Johansen og Eili Bråstad Johannessen.

Foto: Privat

– Hele debatten gjenspeiler litt de gamle holdningene som kanskje fortsatt eksisterer i noen kommuner. Det signaliserer at «det er greit at dere er her, men ikke vis oss det», på en måte, sier Asgeir Fagerli Langberg, styremedlem i Nord-Troms Pride, som for første gang finner sted 6. juni.

Etter planen skulle Nord-Troms Pride arrangeres i Nordreisa, men på grunn av koronautbruddet måtte de endre planene. De skal fortsatt ha mindre markeringer i Nordreisa, men mesteparten vil være digitalt

– Vi gjør det for å vise at vi finnes og for å snakke om hvordan vi kan gjøre det bedre å bo å leve i Nord-Troms. Regionen har flere konservative samfunn, som har gjort det vanskelig for noen av oss, sier Langberg.

– Det er dessverre slik at mange homofile forlater regionen. Av alle jeg kjenner som har kommet ut av skapet, er det én som fortsatt bor her. Da er det betimelig å spørre hvorfor folk flytter. Er det noen med holdningene? Er det plass til oss her?

Men midt i planleggingen av tidenes første Nord-Troms pride, har det altså dukket opp en heftig debatt, først omtalt i lokalavisa Framtid i nord.

 Asgeir Fagerli Langberg

MYE PÅ PROGRAMMET: Asgeir Fagerli Langberg, styremedlem i Nord-Troms Pride, forteller at de har mye spennende på programmet.

Foto: Privat

Flagg eller ikke

I forbindelse med Nord-Troms Pride, foreslo ungdomsrådet i regionen at kommunene skulle heise regnbueflagget den 6. juni.

– Vi syntes det var et fint forslag. Det vil bidra til å gjøre det hele mer synlig, sier Asgeir Fagerli Langberg.

Lyngen, Kvænangen, Storfjord og Nordreisa bestemte seg fort for å heise regnbueflagget 6. juni, men i Skjervøy og Kåfjord nøler politikerne.

I Skjervøy skal saken opp i kommunestyret på tirsdag. I sin innstilling til kommunestyret, anbefaler rådmannen Cissel Samuelsen å la flagget ligge.

Pride i Harstad

OMDISKUTERT: Regnbueflagget har siden 1970-tallet vært et symbol for LHBTI-bevegelsen. Her fra en Pride-markering i Harstad.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Jeg oppfatter loven slik at den er streng når det kommer til hvilke flagg man skal bruke. De kriteriene jeg går ut fra sier at det er mulighet for å flagge i forbindelse med et kulturelt arrangement som finner sted i kommunen, sier Samuelsen til NRK.

Hun understreker at hun synes poenget med Nord-Troms Pride er prisverdige.

– Men dette er en prinsipiell sak med tanke å ordlyden i lovverket. I og med at dette er et arrangement som ikke finner sted i kommunen vår, lander jeg på at det ikke er i henhold til lovkravet å heise regnbueflagget.

Samuelsen snakker om «Lov om flagging på kommunenes offentlige bygninger». Her står det at kommunale bygg kun skal flagge med det norske, det samiske, kommunale eller fylkeskommunale flagg.

Videre står det:

Forbudet i første punktum gjelder ikke når bygninger med tilhørende grunn som nevnt i annet punktum brukes i forbindelse med idretts-, kultur- og lignende arrangement med allmenn interesse.

Lov om flagging på kommunenes offentlige bygninger

Også Kåfjord kommune må se nærmere på loven før de i neste uke bestemmer seg for hva de skal gjøre.

– Dette er jo egentlig en debatt om hvordan vi tolker lovverket, og jeg synes det tolkes unødvendig strengt her, sier Asgeir Fagerli Langberg i Nord-Troms Pride, som også er jurist.

Positiv før møtene

Han viser til at regelverket tolkes annerledes andre steder i landet.

  • Bømlo flagger for StoraPride
  • Karmøy og Tysvær flagger under Haugaland Pride
  • Bærum under Oslo Pride
  • Lillesand under Skeive Sørlandsdager i Kristiansand.

– Jeg skjønner det kan være vanskelig for politikerne å bestemme seg. Nord-Troms er et konservativt område. Men det er kanskje i kontroversielle saker at vi trenger at politikerne går foran og drar lasset, sier Langberg.

Likevel er han positiv for hva utfallet blir når politikerne i Skjervøy og Kåfjord skal bestemme seg den kommende uken.

– Uten å forskuttere noe, så ser det veldig positivt ut akkurat nå, sier han.

Ordførerne i Kåfjord og Skjervøy har ikke svart å NRKs henvendelser. Til Framtid i nord sier ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) i Skjervøy at han støtter tiltaket, men ikke kommer til å stille opp på en eventuell markering. Hans kollega i Kåfjord, Bernt Lyngstad (Ap), sier at han gjerne stiller opp.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark