Hopp til innhold

Lagde mobilspill der måkene hevner seg på byfolk

Mens måkene herjer ved uteserveringer langs hele kysten, har en restauranteier i Tromsø laget et mobilspill om den omdiskuterte fuglen.

Stjeler mat.

MÅKESPILL: I «Burger Dash» skal spilleren stjele mat, plage og bæsje på innbyggere og restaurantgjester.

Foto: Polyblock.

Bymåkene langs kysten av Norge er både elsket og hatet.

I sommer har enkelte personer havna på legevakta etter møte med fuglen.

Andre har tatt til orde for at måkene må mates med P-piller for å få ned bestanden i byene.

«If you can't beat them join them»

Har du spist mat på ei uteservering langs kysten, har du garantert fått besøk av fuglen som også blir kalt luftens rotter.

På burgersjappa Burgr i Tromsø blir gjestene stadig utsatt for nærgående måker.

Det fikk restauranteier Marius Jacobsen til å tenke «if you can't beat them – join them».

I mobilspillet er det du som er måken, og kan stjele mat og bæsje på folk.

– Jeg har egentlig ikke tenkt at dette skal betale seg tilbake i noen form foruten at det forhåpentlig drar noen flere folk til restauranten, sier Marius Jacobsen om spillsatsingen.

Nå har han, sammen med to spillutviklere, gitt ut mobilspillet «Burgr Dash», hvor spilleren selv inntar rollen som den terroriserende bymåken.

Uteservering

Marius Jacobsen driver Burgr i Tromsø. Der fikk han ideen til å lage et mobilspill om frekke måker.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK

Det har også vært flere tilfeller av ulovlig vold mot arten, som tilsynelatende bringer fram sterke følelser hos nordmenn. Dette selv om de fleste måkeartene i landet er rødlistede.

Det var iTromsø som først omtalte mobilspillet.

– Finnes ingen human løsning

Jacobsen forteller at det ikke er noen sjeldenhet at måkene stuper ned for å ta maten fra gjestene. Han har gitt opp å vinne kampen mot fuglen, og ville heller finne på noe gøy.

– De er ikke redde for å sette seg på nabobordet og stirre deg i senk fram til du gir dem et eller annet. Jeg ønsket egentlig bare å leke litt med personligheten til bymåkene, hvor aggressiv den er, og hvor tam den på en måte også er, forklarer han.

– Denne måkesituasjonen vi har her i sentrum, og spesielt for dem som driver utendørs med mat, er brennaktuell gjennom hele sesongen. Men de er nå her, og skal ingen vei, og vi får ikke gjort så mye med det, sier han.

Etter å ha sett spillutvikleren Thomas Nilsen i lokalavisa i fjor sommer, bestemte Jacobsen seg for å opprette kontakt. Ett år senere har spillet kommet ut på app-markedet.

– Resultatet er kjempebra. Spillet er veldig intuitivt, mener han selv.

– Har dere noen forslag til mulige løsninger på problemet måkene utgjør i bykjernene?

– Nei, ingen humane løsninger i hvert fall, sier Jacobsen og ler.

– Hvis måken ser en hindring som den ikke vet hva er, så blir den ofte skeptisk. Og så er det jo en oppfordring til folk flest om å ikke mate dem, ikke levne mat på bordet for å stå i ølkø eller noe sånt. At du verner om maten din, og ikke nærer problemet.

Ideen om et mobilspill er ikke helt tilfeldig, da restauranten han driver har en profil basert på retro spill som «Super Mario», «Pac Man» og James Bond-spillet «GoldenEye».

Spilleutviklere

Rebekka Bakkejord og Thomas Nilsen, som også er samboere, har utviklet spillet.

Foto: Privat

– De var her før oss

Thomas Nilsen og Rebekka Bakkejord fikk oppdraget med å lage spillet. De to er også fra Tromsø, men bor til vanlig i Hamar.

– Nei, det er jo «Flappy Bird», bare at vi lagt til det at du kan bæsje på folk og stjele burgere fra folk, sier Rebekka Bakkejord og ler.

Hun mener måkene er noe man rett og slett bare må akseptere som en del av bylivet.

– Jeg liker jo måkene. Jeg synes de er plagsomme, men de var jo her før oss og jeg mener at de fortjener å være der. De bråker, men det må man tåle.

Nilsen legger til at måkene lager leven også i Hamar, hvor han ofte blir vekket av dem på nattetid.

Bymåker

Måkene har etablert «fuglefjell» på flere titalls bygninger i Tromsø sentrum.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK.

– Men de er verre oppe i nord – og større!, skyter Bakkejord inn.

Dette er det første mobilspillet de to har laget.

Nilsen har starta spillselskapet Polyblock sammen med to kamerater, og i fjor ga de ut spillet «Tanknarock». En pilotutgave av spillet, som han og tre medstudenter laget i forbindelse med bacheloroppgaven i spillutvikling, fikk prisen «best student game» under den prestisjefylte prisutdelingen «Game Awards» i California i 2018.

Han forteller at det ligger mange arbeidstimer bak selv et tilsynelatende enkelt spill som dette. De håper på å lage flere spill i tida som kommer.

– Mobilspill har virkelig gitt mersmak, så kanskje det blir noe mot mobil, sier han.