Hopp til innhold

I kveld kan Bjarte vinne pris for forskning på det som reddet livet hans

Han hadde ikke vært her i dag dersom han hadde hatt antibiotikaresistens. Nå håper han å redde flere liv med sin forskning.

Bjarte Aamo Lund

Bjarte Aamo Lund ønsker å dele sin fascinasjon av hvor kompleks naturen er, og redskapene vi har til å forstå den. Det får han muligheten til i kveld.

Foto: Therese Bergersen / NRK

– I voksen alder har det gått opp for meg at det ikke var noen selvfølge at jeg skulle overlevd den kvelden.

Bjarte Aamo Lund er en av ti forskere som deltar på Forsker Grand Prix region Nord, som går av stabelen på Hålogaland Teater i Tromsø i kveld. Der skal han presentere sin forskning på antibiotikaresistens.

Det var en hendelse i ungdomstiden som trigget hans interesse for temaet. Lund ble rammet av bakteriell hjernehinnebetennelse, og ble kjørt til legevakten.

Antibiotikaresistens ville betydd slutten for ham.

– Jeg våknet opp igjen takket være antibiotika. Det reddet livet mitt, forteller Lund.

Den nye normalen

I forskningen ønsker Lund å forstå seg på mekanismene som bryter ned antibiotika. Dette gjøres ved å forske på resistens på atomnivå. Selv om de fortsatt er i startfasen, mener han de er på god vei til å komme med en løsning.

– Vi har begynt å se noen ting som faktisk kan fange de biologiske maskinene som bryter ned antibiotika. Nå overlater vi stafettpinnen til noen som kan få dette videre til et produkt som kan brukes, sier han.

Lund mener det er bekymringsverdig at vi lever i et samfunn der antibiotikaresistens kan bli den nye normalen. Han henter mye motivasjon til forskningen fra hendelsen i ungdomstiden.

– Jeg håper at mitt arbeid kan bidra til at vi fortsatt kan redde liv med antibiotika.

Fire år på fire minutter

Emmy Gram Lauanger, seniorrådgiver i Forskningsrådet, er spent på hva kvelden har å by på.

– Det er doktorkandidater som skal presentere forskning de har gjort over fire år, på kun ti minutter. Men de har fått god veiledning, så det burde gå fint, sier hun.

Emmy Gram Lauanger forskningsrådet hos NRK

Emmy Gram Lauanger i Forskningsrådet sier det er stor interesse for forskerne som deltar på Forsker Grand Prix.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Blant temaene som presenteres i kveld er alt fra utposninger av blodårer i hjernen til fiskehotell til torsk. Fra Troms er det ofte fiskesaker som preger konkurransen.

Utfordringen for forskerne mener hun er å snakke på en måte som gjør at alle forstår innholdet.

– De må snakke så både hodet og hjertet blir rørt.

Det er en utfordring Lund tar på alvor:

– Det er klart det er lettere å snakke om dette til mine kollegaer, men jeg mener vi har en plikt til å formidle kunnskapen vår til alle, konkludere han.

Kveldens vinner mottar et gavekort på 5000 kroner, og går videre til finalen i Trondheim neste uke. Andreplassen blir også med til Trondheim for å forsvare Tromsøs ære. Tromsø har vunnet finalen to ganger før.