Hopp til innhold

I helgen kan en 40 år gammel varmerekord ryke på Svalbard

Longyearbyen ligger mer enn 2 000 kilometer lenger nord enn Oslo. Men i helgen kan det skje noe uvanlig. Det kan bli varmere på Svalbard enn i hovedstaden.

Christiane Huebner og hunden

MÅ KASTE JAKKA: Normaltemperaturen på Svalbard om sommeren er 6,2 grader. I helgen kan de få temperaturer på over 20 grader, for første gang på mer enn 40 år. Her leker en godt påkledd Christiane Huebner med hunden sin i august i fjor.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Fredag morgen er det rundt ni varmegrader i Longyearbyen på Svalbard. Ikke en helt uvanlig sommertemperatur for øygruppa.

Men denne helgen presser et lavtrykk varm luft nordover. Det fører til at Nord-Norge vil få det beste været i landet.

Og Svalbard kan få veldig uvanlige temperaturer.

– Det er nesten så jeg ikke tør å si det, men i dag er det ventet opp mot 16 grader i Longyearbyen, sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis.

– I tillegg viser prognosene at det vil bli over 20 grader der oppe i løpet av helgen. Sist det var over 20 grader i Longyearbyen var i 1979, så blir spennende å følge med på temperaturene i helgen.

Juli er vanligvis den varmeste måneden på Svalbard. Normaltemperaturen er da på rundt seks varmegrader.

16. juli i 1979 ble det målt 21,3 varmegrader på Svalbard. Det er den eneste gangen det har vært målt temperaturer over 20 grader på øygruppa.

Gatekunst i Longyearbyen

KOMME SEG UT: Befolkningen i Longyearbyen har god grunn til å komme seg ut for å se på litt gatekunst i helgen, når det er meldt over 20 grader i byen.

Foto: HANNAH MCKAY / Scanpix

Varmere enn i Oslo

Sesongvarselet sier at Nord-Norge blir værvinneren de kommende ukene. Slik ser det også ut til å bli i helga.

– Helga starter med godt vær i sør, både fredag og lørdag, men regnværet kommer tilbake på søndag. For Nord-Norge er det motsatt, der kommer sommerværet tilbake fra og med i dag, sier Sarchosidis.

Prognosene sier at det blir over 20 grader flere steder i Nord-Norge. I alle fall gjelder det Troms og Finnmark, og nord i Nordland.

– Litt lenger sør i landsdelen må de vente litt. På Helgeland starter helgen litt kjølig, men på søndag kan de få temperaturer opp mot 25 grader. Nord i Trøndelag blir det også varmt på søndag, sier statsmeteorologen.

Samtidig ser det altså ut til å bli kjøligere sørpå. I Oslo for eksempel kan temperaturene krype ned mot 15 grader på søndag, i tillegg til mye nedbør.

Ut over neste uke vil det fortsette å være ustabilt vær i sør, med regn og litt kjølige temperaturer, mens godværet vil fortsette i Nord-Norge.

– Det er nok Nord-Norge som er værvinneren, særlig lengst nord. Det er ganske uvanlig å si at Longyearbyen kan få det like varmt som i Oslo, men det kan altså skje i helgen, sier Charalampos Sarchosidis.

Nyheter fra Troms og Finnmark